Objavte dôvody, prečo konzumovať cuketu. Alebo si ich aspoň pripomeňte. Oplatí sa vedieť.
Cuketa, známa aj ako zelená tekvica, je obľúbenou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete. Nielenže je všestranná a ľahko sa pridáva do rôznych jedál, ale tiež ponúka množstvo zdravotných výhod. V tomto článku sa pozrieme na dôvody, prečo konzumovať cuketu a aké benefity pre vaše telo prináša.
Nízky obsah kalórií
Jeden z hlavných dôvodov, prečo je cuketa obľúbenou súčasťou diétnych jedál, je jej nízky obsah kalórií. Okrem toho má vysoký podiel vody, zasýti a obsahuje vlákninu, čo z nej robí ideálnu zeleninu pre tých, ktorí hľadajú zdravý spôsob, ako schudnúť.
Bohatá na vitamíny a minerály
Cuketa je skvostom, pokiaľ ide o energiu. Je bohatá na minerály, ako je draslík, fosfor, železo, horčík, vápnik, selén, mangán a na vitamíny skupiny B a tiež A, C, K a E. Tieto vitamíny a minerály sú kľúčové pre množstvo funkcií v našom tele, vrátane podpory imunitného systému a zdravých kostí.
Pestujeme ginko, strom na dlhú pamäť i zdraviePodporuje trávenie
Dávate prednosť zdravému tráveniu? Cuketa je bohatá na vodu a vlákninu, zlepšuje pohyblivosť čriev, čo môže podporiť zdravý tráviaci systém a zabrániť zápche.
Obsahuje antioxidanty
Antioxidanty sú látky, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele a môžu ovplyvniť riziko vzniku chronických ochorení, ako je rakovina, cukrovka a ďalšie.
Podporuje zdravie srdca
Vďaka obsahu draslíka a vlákniny môže konzumácia cukrovky prispievať k udržaniu zdravého krvného tlaku a redukovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Zlepšuje energiu
Cuketa pomáha zlepšovať náš metabolizmus cukrov, čím sa získava energia. Znižuje sa tak únava, zlepšuje nálada a zlepšujú sa aj naše kognitívne schopnosti
Cuketa pre zdravý zrak
Vďaka vysokému obsahu vitamínu A má táto zelenina pozitívne účinky i na náš zrak. Pomôcť zlepšiť zdravie našich očí pomáhajú aj látky zeaxantín a luteín. Ak nás trápia unavené a opuchnuté oči, pomôcť môžu práve dva plátky cukety, ktoré priložíme na zavreté oči.