Zdravá výživa

Prečo sadiť karfiol? Dodá vám tieto živiny

Prečo sadiť karfiol? Existujú dôvody, ktoré vás presvedčia. 

Karfiol, botanicky známy ako kapusta obyčajná karfiolová, je zelenina s dužnatým súkvetím, ktorá pochádza zo Stredomoria. Táto chutná a výživná plodina sa však hojne pestuje aj v našich zemepisných šírkach. Hoci karfiol nekonzumujeme pravidelne, v zimných mesiacoch by sme ho mali zaradiť do jedálneho lístka čo najčastejšie. Táto zelenina zásobí náš organizmus množstvom potrebných nutričných látok, ktoré sú pre naše zdravie nevyhnutné. Prezradíme vám ďalšie skvelé dôvody, prečo sadiť karfiol.

Nutričné hodnoty a zdravotné výhody karfiolu

Ochrana pred rakovinou

Obsah cenných látok chrániacich pred rakovinou, je ďalším dobrým dôvodom, prečo sadiť karfiol. Obsahuje totiž viaceré fytochemikálie, z ktorých sú najznámejšie sulforafan a indol-3-karbinol. Tieto látky sa dávajú do súvislosti s prevenciou niektorých druhov rakoviny, ako sú rakovina krčka maternice, prsníka, prostaty, hrubého čreva a vaječníkov. Konzumácia karfiolu a príbuznej kapustovitej zeleniny sa odporúča osobám so zvýšeným rizikom ochorenia zhubným nádorom, napríklad v prípade výskytu rakoviny v rodine alebo pôsobenia karcinogénnych vplyvov, ako sú žiarenie, tabak, alkohol a iné.

Zdroj vitamínov a minerálov

Karfiol je výborným zdrojom vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje napríklad vitamín C, vitamín K, vitamíny skupiny B, ako aj minerály ako draslík, mangán a horčík. Tieto živiny podporujú tráviaci proces a celkové zdravie organizmu.

Podpora tráviaceho traktu

Karfiol pôsobí pozitívne na celý tráviaci trakt od žalúdka po slepé črevo. Je lepšie stráviteľný ako iné kapustovité rastliny, čo ho robí vhodným pre ľudí so žalúdočnými chorobami, ako sú gastritída, vredy a dyspepsia. Karfiol reguluje priechodnosť čriev, čo znamená, že ho možno použiť pri zápche, hnačke a tiež pri podráždení alebo zápale hrubého čreva.

Prečo uprednostniť karfiol pred brokolicou?

Akosi prirodzene uprednostňujeme pred karfiolom brokolicu. Je to však škoda, pretože karfiol je veľmi zdravá, výživná a chutná potravina. Okrem už spomenutých fytochemikálií obsahuje aj ďalšie látky, ktoré prispievajú k ochrane pred rakovinou a podporujú celkové zdravie. Navyše, karfiol je univerzálny v kuchyni a možno ho pripraviť na mnoho spôsobov – pečený, dusený, varený či surový v šalátoch.

Ako začať s pestovaním karfiolu?

Pestovanie karfiolu nie je zložité a môžete ho pestovať aj vo svojej záhrade. Karfiol potrebuje dostatok slnečného svetla, dobre priepustnú pôdu a pravidelnú zálievku. Sadenice môžete vysádzať na jar alebo na jeseň, pričom ideálna teplota pre rast je medzi 15 a 20 stupňami Celzia. S pravidelnou starostlivosťou a hnojením sa môžete tešiť na bohatú úrodu tejto zdravej a výživnej zeleniny. Viac o pestovaní nájdete v tomto článku:

Karfiol je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú zdravú a výživnú zeleninu. Jeho pestovanie je pomerne jednoduché a jeho zdravotné benefity sú nespochybniteľné. Zaradenie karfiolu do vášho jedálnička, najmä v zimných mesiacoch, môže prispieť k vášmu celkovému zdraviu a pohode. Nezabúdajte, že karfiol je nielen chutný, ale aj veľmi prospešný pre váš organizmus.

Bonus na záver: Recept na pečený karfiol so syrom a bylinkami

Tu je chutný a zdravý recept na pečený karfiol so syrom a bylinkami, ideálny ako ľahký obed alebo príloha k mäsu.

Budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 veľká hlava karfiolu
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 očistené strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sladkej papriky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 100 g strúhaného syra (eidam, čedar alebo parmezán)
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup:

Príprava karfiolu – Karfiol rozdeľte na menšie ružičky, dôkladne opláchnite a nechajte osušiť.

Ochutenie – V miske zmiešajte olivový olej, cesnak, oregano, papriku, soľ a čierne korenie. Pridajte karfiolové ružičky a premiešajte, aby sa obalili v ochutenej zmesi.

Pečenie – Predhrejte rúru na 200 °C. Karfiol rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 25–30 minút, kým karfiol nezmäkne a nezačne chytať zlatisté okraje.

Syr na záver – Posypte karfiol strúhaným syrom a dajte ešte na 5 minút zapiecť, aby sa syr roztopil a jemne zapečie.

Servírovanie – Hotový karfiol posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte ako samostatné jedlo, s jogurtovým dipom alebo ako prílohu.

Tip:
Ak chcete jedlo výdatnejšie, pridajte na plech aj zemiaky nakrájané na kocky alebo prúžky slaninky pred pečením.

Nely 3010

Recent Posts

Ako pestovať mätu: Jednoduché rady a aké druhy poznáme

Prinášame vám užitočné tipy, ako pestovať mätu a tiež jej využitie v kuchyni. (viac…)

1 deň ago

8 bylín pre kulinárov, ktoré môžete pestovať v tieni

Väčšina liečivých rastlín obľubuje slnečné stanovištia. Existuje však 8 bylín pre kulinárov, ktorým sa bude…

2 dni ago

Výsadba ruží v záhrade: Týmto 5 miestam sa pri sadení určite vyhnite

Výsadba ruží nie je zložitá, no predsa len niečo treba o nej vedieť, aby ste…

3 dni ago

Ako dlho žije králik? Možno vás prekvapí, čo všetko vplýva na dĺžku jeho života

Premýšľate, ako dlho žije králik a čo všetko ovplyvňuje jeho vek? Odpoveď nie je taká…

4 dni ago

Žltnutie astier: Tichý zabijak krásy vo vašej záhrade, čo s tým?

Žltnutie astier je častým problémom, ktorý môže zaskočiť aj skúseného záhradkára. Za touto zradnou zmenou…

5 dní ago

Zálievka zeleniny s hnojením: Kedy polievať, čo pridať a ako si urobiť vlastné superhnojivo

Ak túžite po šťavnatých paradajkách, chrumkavej mrkve či sladkých paprikách, samotná voda nestačí. Práve zálievka…

6 dní ago