Tento sirup patrí medzi najobľúbenejšie, a to vďaka vhodnej kombinácii chutí, ktorá nás dokáže osviežiť. Pripravte si domáci pomarančový sirup.
Pripravte si domáci pomarančový sirup
1 liter pomarančovej šťavy, 15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej, 1,5 kg kryštálového cukru
Postup
Umyté pomaranče rozkrojíme nožom z nehrdzavejúcej ocele, vytlačíme z nich šťavu, precedíme cez šatku, dáme do vhodnej nádoby a na sporáku dobre zohrejeme.
Prisypeme cukor a za stáleho miešania ho necháme roztopiť. Pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, hneď nalejeme do čisto umytých, ohriatych fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Ak milujete chuť citrusov, môžete vyskúšať i citrónový sirup.
Recept na citrónový sirup
Budeme potrebovať
1 l citrónovej šťavy, 2,5 kg kryštálového cukru
Postup
Umyté citróny rozkrojíme nožom z nehrdzavejúcej ocele, vytlačíme z nich šťavu, precedíme cez šatku, dáme do vhodnej smaltovanej alebo hliníkovej nádoby a dobre zohrejeme. Pridáme cukor, za stáleho miešania ho roztopíme a šťavu znova precedíme cez šatku. naplníme do čisto umytých, ohriatych fliaš, ktoré dobre uzavrieme a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Tipy na záver
pri príprave ovocných sirupov, tak ako pri každom konzervovaní sterilizáciou, dbáme na čistotu. Ovocie pred prípravou umyjeme, odstránime nahnité časti a vylisujeme vhodným spôsobom. Ovocnú šťavu privedieme čo najrýchlejšie do varu a hneď prisypeme určenú dávku cukru.