Takýmto spôsobom sa dajú spracovať padané jablká alebo tie, ktoré neznášajú dlhé uskladnenie.
Na kompót zo sušených jabĺk sú vhodnejšie sorty, ktoré sú šťavnaté a kyslejšie. Múčnaté jablká radšej nepoužite, tie sa rozvárajú.
Jablká umyte, odstopkujte, ošúpte škrabkou na zemiaky, rozrežte na štvrtky až osminky a odstráňte jadierka. Takto pripravené jablká ponorte do vody, do ktorej ste pridali kyselinu citrónovú. ( 1 kávová lyžička približne na tri litre vody). Jablká vo vode dlho nelúhujte, aby sa nestratili z nich cenné látky.
Surové alebo krátko povarené odkvapkané jablká vo vode poukladajte do pohárov, na ktorých dno môžete dať plátok citróna, malý úlomok škorice, prípadne celý alebo rozrezaný klinček.
Vynikajúci nakladaný karfiol ako príloha k jedluPoháre plňte tak, aby horná potlačená vrstva siahala 5 až 10 mm od okraja pohára. Jablká zalejte nálevom (na jeden liter potrebujete 600 g cukru).
Sterilizujte podľa zrelosti jabĺk. Pri teplote 80 až 85 °C trvá sterilizácia 15 až 25 minút.
Vašu radosť z úrody paradajok môže často prekaziť pleseň na paradajkách. A čo je na tom…
Prevencia proti škodcom v skleníku je veľmi dôležitá, ak chceme mať bohatú úrodu. Najmä rajčiny…
Bývate v mestskom prostredí a napriek tomu si chcete dopestovať vlastné rastliny? Nevadí. Vlastná záhrada v meste je…
Práve teraz začínajú pučať a rozkvitať ruže, no často im stoja v ceste škodcovia. Ako na ošetrenie…
Liečivé účinky bazy čiernej poznali už naši predkovia. Poďme si pripomenúť, čo všetko dokáže. (viac…)
Ktoré jarné vône sú tento rok trendom? Vyskúšajte tipy od odborníkov, ktoré nádherne prevoňajú váš…