Nasledujúci recept na paradajky s cesnakom netreba vôbec konzervovať a variť. Takto si uchováte živiny z paradajok aj počas zimných mesiacov a navyše získate chutný polotovar.
Paradajky a cesnak patria určite k zelenine, ktorú by sme nemali obísť, ale naopak, zaradiť ju do nášho jedálneho lístka. Čo tak si pripraviť chutný polotovar, ktorý si môžte uchovať aj na horšie zimné časy? Paradajkovo-cesnaková zmes poslúži ako chutný základ na pizzu, omáčok alebo do gulášov. Urobte si tento chutný recept z paradajok, ktorý nemusíte ani variť a ani konzervovať. A zaručene sa vám nepokazí.
Recept na paradajky s cesnakom bez konzervovania
Budeme potrebovať:
1,5 kilogramu zrelých paradajok
50 gramov soli
300 gramov cesnaku
Postup:
Paradajky pokrájajte a cesnak očistite. Všetko rozmixujte spolu so soľou a naplňte do suchých pohárov. Dobre uzavrite a uložte na chladné miesto.
Prečo práve paradajky
Rad štúdií potvrdil, že vysoká hladina lykopénu v paradajkách pomáha znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty, hrubého čreva a žalúdka. Lykopén je prírodný antioxidant, ktorý účinne spomaľuje rast rakovinových buniek. Okrem toho by si paradajky mali dopriať najmä fajčiari. Táto zelenina totiž obsahuje kyselinu kumarovú a chlorogenovú, a tie chránia telo pred karcinogénmi, ktoré sú vyrobené z cigaretového dymu.