Rez ruží, praktické rady, ako na to

rez ruží Zdroj foto: Pixabay

Rezu ruží sa nemusíte vôbec báť. Je totiž pre kráľovné záhrad nevyhnutný.

Aj keď rez ruží je vhodné robiť v prvej polovici marca, i neskôr netreba zabudnúť na niekoľko zásad. Napríklad odstraňovať časti, ktoré zostanú po odkvitnutých kvetoch. Máme pre vás i zopár ďalších užitočných rád.

Ako rezať sadové ruže

Tento typ ruže treba v prvom rade presvetliť, a to tak, že odstránite trojročné a staršie výhonky tesne nad zemou. Ak neviete, o ktoré výhonky ide, od mladších sa odlišujú farbou (viac dohneda) a hrúbkou. Niekedy takéto konáriky ruže na konci zasychajú a odumierajú. Rez by nemal byť ani príliš ostrý, ani blízko, alebo vysoko nad púčikom.

V čom spočíva tajomstvo krásy orchideí?

Rez ruží vysadených na jeseň

Rez ruží sa líši aj v závislosti, o ako starý krík ide. Ruže, ktoré ste vysádzali len minulú jeseň, treba rezať nasledovne. Ponechajte len nepoškodené a živé výhonky. Zbavte sa tých, ktoré cez zimu odumreli. Posledný púčik na konci výhonku by mal pod krátkym čapíkom smerovať von z koruny rastliny.

rez ruží
Zdroj foto: Pixabay

Ako rezať popínavé ruže

Popínavé ruže sa režú podobne ako sadové. Rozdiel je v tom, že zvisle vyrastajúce minuloročné výhonky by ste mali priviazať k opore pod asi štyridsaťpäť stupňovým sklonom. Podporíte tým silnejší rast kvitnúcich výhonkov. Tento rez robíte, ak vám zostane dostatok jednoročných konárikov. Ak však tieto výhonky vymrzli, môžete ponechať i silnejšie dvojročné. Pri tomto type ruží opatrne s hnojením dusíkom. Môže sa stať, že ruže v zime sú náchylnejšie na vymrznutie.

Ako rezať čajohybridy

Rez je podobný ako v prípade sadových či popínavých ruží, a to na vonkajší púčik. Tiež sa odstraňujú staršie alebo zamrznuté časti rastliny. Zvyšné skráťte na cca 20 cm. Treba dať preč aj divé výhonky, ktoré vyrastajú z koreňov. Ide o tenšie drevo, ktoré má zvyčajne viac ostňov. Avšak divé výhonky nemôžete zrezať, lebo tým im dáte silu. Takéto časti rastliny treba vytrhnúť, a to tak, že zem odhrniete až po miesto vyrastania a od koreňa ich odstránite.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close