Sirup z medovky a zo zázvoru na boj proti vírusom

Sirup z medovky a zo zázvoru na boj proti vírusom Zdroj foto: Pixabay

Počas zimných mesiacov sme viac ako inokedy vystavení vírusom. Buďte preto pripravení. Pomôže sirup z medovky a zo zázvoru. Tu je recept.

Bolí vás hrdlo, či vás trápi prechladnutie? Pomôcť môže sirup z medovky a zo zázvoru, ktorý je účinný v boji s vírusmi.

Bylinné sirupy sú jednou z najjednoduchších (a najchutnejších) vecí, ktoré si môžete do svojej prírodnej lekárničky vyrobiť.

V podstate sa skladajú zo silného bylinného čaju zmiešaného s aspoň rovnakým množstvom surového medu. (Vysoké množstvo medu ho pomáhajú uchovať dlhšie, ako by vydržal bežný bylinkový čaj.)

Ingrediencie a výhody

Niektoré z výhod zázvoru zahŕňajú:

  • bojuje proti nevoľnosti
  • pomáha pri tráviacich ťažkostiach
  • je hrejivý, takže sa hodí najmä v zime alebo keď máte zimnicu

Najznámejšie výhody medovky:

  • je obzvlášť účinná proti vírusom, najmä vírusom z rodiny herpes – tie spôsobujú opary, pásový opar a ovčie kiahne.
  • upokojuje nervy a zlepšuje náladu
  • upokojuje podráždený žalúdok
  • môže pomôcť podporiť spánok.
Domáci nechtíkový balzam na pery

Medový sirup zo zázvoru a medovky na prechladnutie a chrípku

Na výrobu sirupu budete potrebovať:

  • asi 1/4 šálky nasekaných čerstvých lístkov medovky (alebo 1/8 šálky sušenej medovky )
  • 5 cm čerstvého koreňa zázvoru, ktorý olúpete a nastrúhate
  • 1/3 šálky (80 ml) vriacej horúcej vody
  • 1 polievková lyžica (15 ml) čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky (60 ml) surového medu alebo viac podľa chuti

Postup na výrobu:

Krok 1:
Nasekané listy medovky a koreň zázvoru vložte do žiaruvzdornej zaváracej nádoby. Bylinky zalejte vriacou vodou, prikryte tanierikom a nechajte lúhovať asi hodinu. Výsledný čaj sceďte.

Krok 2:
Nalejte 1 polievkovú lyžicu čerstvej citrónovej šťavy do 1/4 odmerky a zvyšok naplňte precedeným čajom z medovky/zázvoru. (Ak ste alergický alebo nemôžete použiť citrónovú šťavu, jednoducho ju vynechajte a namiesto nej použite viac čaju.)

Krok 3:
Kombinujte čaj a citrónovú šťavu s 1/4 šálky surového medu a dobre premiešajte. Med nezohrievajte, lebo stratí niektoré zo svojich prospešných vlastností, takže len miešajte, kým sa všetko nespojí.

Krok 4:
Uzatvorte, označte a skladujte hotový sirup v chladničke asi 2 týždne. Pred každým použitím premiešajte.

Na zmiernenie menších príznakov prechladnutia alebo chrípky užívajte po lyžičkách podľa potreby.