Recepty a nápady

Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve

Vyskúšajte nasledujúci recept. Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve je vždy chutným doplnkom k hlavným jedlám. Zároveň je to dobrý spôsob, ako uchovať túto zeleninu na zimu.

Zeleninová paprika je hodnotnou konzervárenskou surovinou pre svoje chuťové a výživné vlastnosti. Napríklad v porovnaní s pomarančmi obsahujú, najmä čerstvé plody, niekoľkonásobne väčšie množstvo vitamínu C a aj obsah minerálnych látok je významný. Doma si môžeme najmä z červenej papriky pripraviť rozličné konzervy. Najvhodnejšia je červená paprika s hrubou dužinou, pričom tvar papriky nie je rozhodujúci. Dá sa však nahradiť aj zelenou paprikou. Dôležité je, aby bola hrubostenná a sladká. Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve sa dá potom používať najmä k mäsovým jedlám a plnohodnotne nahradí sterilizované uhorky. Takisto je ju možné použiť pri príprave šalátov, obložených chlebíkov a podobne.

Hydrosol z medovky lekárskej: Prevoňajte svoj domov zdravím

Recept na sterilizovanú papriku v sladkokyslom náleve s olejom

Obratú papriku čo najskôr zakonzervujeme, pretože v zrelom štádiu sa rýchlo kazí. Najskôr ju však dôkladne umyjeme, odstopkujeme a súčasne odstránime semenník. Rajčiakovú papriku potom rozdelíme na štvrtky až osminky, hrotistú alebo zaoblenú papriku krájame na pozdĺžne alebo priečne rezy. Narezanú papriku umyjeme vo vode, keď súčasne odstránime zvyšné semená. Nakrájanú zeleninu plníme do pohárov surovú, aby sa varením nevylúhovali hodnotné látky.

Na dno pohára s obsahom 720 ml dáme tieto prísady:

  • 2 polievkové lyžice stolového oleja
  • 2 plátky hrubé asi 3 mm stredne veľkej cibule
  • 4 až 6 kusov celého nového korenia
  • 4 až 6 kusov celého čierneho korenia

Pri plnení paprikové rezy do pohára ukladáme tak, aby sa ich zmestilo čo najviac. Je to dôležité preto, že surová paprika je tvrdá a menej poddajná než paprika predvarená. Preto pohár naplníme až po okraj a vrchnú vrstvu papriky pevne potlačíme.

Príprava nálevu:

Na jeden liter 8 percentného octu pridáme:

  • 4 litre vody
  • 350 g cukru
  • 100 g kuchynskej soli

Papriku zalievame nálevom tak, aby jeho hladina siahala 10 až 15 mm pod okraj pohára, takže vrchné paprikové rezy nie sú úplne zaliate nálevom. Je to preto, aby počas sterilizácie neunikol olej z preplneného pohára nálevom.

Sterilizujeme pri teplote okolo 80 °C až 85 °C približne 15 minút.

Využitie sterilizovanej papriky v sladkokyslom náleve s olejom

Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve s olejom je skutočne všestranná a môže obohatiť množstvo jedál. Tu je niekoľko skvelých spôsobov, ako ju môžete využiť:

Prísada do šalátov

Sterilizovaná paprika je perfektná do rôznych druhov šalátov. Jej sladkokyslá chuť dodá vášmu šalátu zaujímavý šmrnc. Stačí ju nakrájať na tenké pásiky a pridať do zeleninového alebo cestovinového šalátu. Je výborná aj v strukovinových šalátoch, kde jej konzistencia a chuť vyniknú.

Príloha k hlavným jedlám

Použite sterilizovanú papriku ako prílohu k mäsovým alebo vegetariánskym jedlám. Hodí sa k pečenému alebo grilovanému mäsu, rybám a tiež k vegetariánskym pokrmom. Sladkokyslá chuť papriky obohatí hlavné jedlo a dodá mu jedinečný nádych.

Prísada do omáčok a dusených jedál

Sterilizovanú papriku môžete pridať do rôznych omáčok a dusených jedál. Napríklad, v rajčinových omáčkach, gulášoch alebo ragú dodá paprike bohatú chuť a textúru, ktorá zlepší celkový zážitok z jedla.

Náplň do sendvičov a wrapov

Vyskúšajte ju ako náplň do sendvičov, wrapov alebo bagiet. Kombinuje sa s rôznymi druhmi syrov, údenín a čerstvou zeleninou, čím dodáva sendvičom osviežujúci a lahodný nádych.

Prísada do pizze a quiche

Nakrájanú sterilizovanú papriku môžete pridať na pizzu alebo do quiche. Jej sladkokyslá chuť a olejová konzistencia sú skvelým doplnkom týchto jedál, dodávajúc im extra vrstvu chuti.

Predjedlá a tapas

Sterilizovaná paprika je výborná aj ako súčasť predjedál a tapas. Skombinujte ju s olivami, syrmi, ančovičkami alebo inými lahôdkami a vytvorte chutné a vizuálne atraktívne jednohubky, ktoré potešia každého hosťa.

Polievky

Pridajte sterilizovanú papriku do polievok, aby ste im dodali sladkokyslú chuť a bohatú textúru. Hodí sa do zeleninových alebo fazuľových polievok, kde jej chuť krásne vynikne.

Plnené papriky

Sterilizovaná paprika je ideálna na prípravu plnených paprík. Naplňte ich zmesou mäsa, ryže, zeleniny alebo syra a pečte ich v rúre. Takto pripravené papriky sú chutné a výživné.

Prísada do dipov a nátierok

Nakrájanú sterilizovanú papriku môžete pridať do rôznych dipov a nátierok. Skvele sa hodí do hummusu, tvarohu alebo jogurtového dipu, kde dodá jemnú sladkokyslú chuť.

Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve s olejom je praktická a univerzálna ingrediencia, ktorá vám umožní rýchlo a jednoducho pripraviť množstvo chutných jedál. Stačí len trochu kreativity a môžete vytvárať rôzne kombinácie, ktoré oživia váš jedálniček.

Nely 3010

Recent Posts

Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu, a nielen to

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…

11 hodín ago

Sušená zelenina: Spoznajte, ako sušiť cibuľu alebo pór

Sušená zelenina môže predstavovať metódu, ako vhodným spôsobom konzervovať úrodu z vašej záhrady na zimu. …

1 deň ago

Magické sviečky: Toto ste určite o nich nevedeli

Magické sviečky sú symbolom nielen Vianoc. Ľudstvo fascinovali už od nepamäti. Máme pre vás zaujímavosti…

2 dni ago

Zdravotné benefity ačokče – prečo by ste mali poznať tento zázrak?

Inkovia používali túto rastlinu ako liek na vysoký cholesterol, cukrovku alebo žalúdočné problémy. Aké sú…

3 dni ago

Vianočný stromček zo starých paliet, skúste to!

Nasledujúci nápad si zamilujete. Nielenže vám umožní recyklovať odpad, ale získate aj pekný vianočný stromček…

4 dni ago

Ako pestovať ačokču: Zabudnutý poklad Aztékov

Ako pestovať ačokču? Objavte túto jednoročnú chutnú rastlinu, ktorú poznali už Aztékovia.  (viac…)

5 dní ago