Urobte si korenie z húb, poznáme recept

Urobte si korenie z húb, poznáme recept Zdroj foto: Pixabay

Vedeli ste, že z usušených húb je možné pripraviť dochucovadlo, ktoré dá skvelú príchuť napríklad omáčkam či mäsu? Urobte si korenie z húb, ktoré sa oplatí mať vo svojej kuchyni. 

Ak hľadáte spôsob, ako spracovať nazbierané huby. Tu je jeden z nich. Urobte si korenie z húb, ktoré dá vašim jedlám výbornú príchuť. Vďaka nemu vám nielen omáčky alebo mäso budú chutiť oveľa lepšie.

Korenie zo sušených hríbov

Budeme potrebovať:

Dobre usušené huby, mleté čierne a nové korenie, tymian, sušené petržlenová alebo zelerová vňať.

Pripravte svoj domov na jeseň vkusnou výzdobou

Postup:

Dobre usušené huby zomelieme na prášok, pridáme podľa chuti mleté čierne a nové korenie, tymian a dobre usušenú petržlenovú alebo zelerovú vňať. Všetko spolu premiešame, vložíme do malých pohárov a dobre uzavrieme, aby vôňa nevyprchala. Pripravený hubový prášok pridávame do rôznych jedál alebo používame pri príprave mäsa ako korenie.

Ktoré huby sú najvhodnejšie na sušenie?

Na sušenie sa dajú použiť všetky druhy hríbov, ako napríklad hríb dubový, smrekový, siný, bronzový, modrák. Výbornými sú takisto i suchohríb  a kozáky. Určite na sušenie nepoužívajte masliaky, poškodené huby napadnuté hmyzom alebo červíkmi.

Ako sušiť huby

Čerstvé, nečervivé, tvrdé huby očistíme, pokrájame na tenké plátky, rozložíme na biely papier a necháme schnúť na prudkom slnku. Môžeme ich sušiť aj vmierne teplej rúre alebo navlečené na niti, ktorú zavesíme na slnečné a vzdušné miesto. Dobre usušené huby dáme do plátenného vrecúška, ktoré povesíme na vzdušné, suché a chladné miesto.