Toto sladké ovocie patrí k veľmi obľúbeným. Ak ich máte vo svojej záhrade, nenechajte si ujsť nasledujúci recept. Čerešne sú vitamínové bomby, obsahujú veľa draslíka a vitamínu C a veľmi málo kalórií.
Ak ich máte radi, tak práve pre vás je tu chutný recept z tohoto sladkého ovocia. Vyskúšajte.
Ako pripraviť čerešne vo vlastnej šťave
Budeme potrebovať:
750 g čerešní, 100 g kryštálového cukru.
Postup:
Zrelé, ale tvrdé čerešne zbavíme stopiek a dobre umyjeme. Odkvapkané poukladáme do pohárov tak, že ich presýpame cukrom. Poháre dobre uzavrieme, dáme do hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme 8 minút od bodu varu alebo 25 minút pri teplote 80 °C. Vysterilizované necháme v hrnci vychladnúť, potom vyberieme a uložíme na chladné miesto.
Ako pripraviť čerešňovú šťavu
Ak sa vám nepozdával prvý recept, vyskúšajte tento. Získate chutnú čerešňovú šťavu, ktorá určite ulahodí vašim chuťovým pohárikom.
Budeme potrebovať:
3 kilogramy čerešní, 3 kilogramy jemného kryštálového cukru. Na 1 liter šťavy 5 g kyseliny citrónovej.
Postup:
zrelé čerešne umyjeme, roztlačíme, dáme do smaltovanej nádoby, zasypeme cukrom, dobre zamiešame a necháme stáť 10 dní. (občas premiešame). Potom čerešne prelisujeme, odmeriame, pridáme kyselinu citrónovú, necháme ju roztopiť a ovocnú šťavu miernym zohrievaním privedieme do varu. Hneď nalejeme do ohriatych fliaš, dobre uzavrieme a odložíme na suché a tmavé miesto.