Vypestovať čerstvý šalát si môžete aj v zime a bez záhrady: Vieme, ako na to!

zelenina a jej pestovanie Foto: pixabay.com

Šalát Baby leaf isto poznáte z regálov supermarketov. Chutný druh šalátu, ktorý je navyše plný vitamínov. Poradíme vám, ako si ho jednoducho vypestovať doma.

Baby leaf

Názov, ktorý nie je pomenovaním konkrétnej odrody šalátu. Ide o označenie spôsobu jeho pestovania. Vo voľnom preklade Baby leaf môže znamenať mladé listy. Vypestovanie klasických hlávok šalátu trvá 80 – 110 dní, baby leaf šalát môžeme zbierať 30 – 45 dní od jeho vysadenia.

šalát

zdroj: pixabay.com

Ako sadiť a pestovať baby leaf šalát

Od marca do jesene môžeme siať baby leaf šalát na záhony a do skleníkov. Ak sa chcete dopracovať k zberu úrody rýchlejšie, prikryte šalát netkanou bielou textíliou. Striedať riadky šalátu môžete s druhmi pomaly rastúcej zeleniny, ako napríklad mrkva či petržlen. 

V zimných mesiacoch využijete pre pestovanie baby leaf šalátu samozavlažovací kvetináč. Umiestnite ich v dostatočne teplom prostredí. Odporúča sa postupné sadenie, ideálne v 10-14 dňových intervaloch.

Pre sadenie v decembri a januári sú najvhodnejšie odrody šalátu ako napríklad Neferin, Cézaros, Citrin, Smaragd. Kúpiť môžete zmes semien šalátov priamo určených pre tento spôsob pestovania – šalát na balkón – baby leaf. 

Výsadba, pestovanie a zbieranie hlávkového šalátu

Šalát sadíme do riadkov vzdialených 8 cm. Hĺbka výsevu by mala byť 0,5 cm. Na jeden meter riadku vysadíme jeden gram osiva, to je zhruba 100 – 200 semien na meter riadku. Klíčenie nastáva zvyčajne po 6 – 14 dňoch. Optimálna teplota pre klíčenie šalátu je 5 -15 oC. Kvetináče umiestnite na svetlé miesto v teplotou 10 – 18 oC. Udržujte optimálnu vlhkosť substrátu – pozor na preschnutie aj na premokrenie.

Zber úrody

Zber nastáva, keď rastliny dosiahnu výšku okolo 10 cm. Prvého zberu sa dočkáme za 4 – 8 týždňov, závisí to od intenzity svetla a teploty. Postupne odtŕhame jednotlivé vonkajšie listy. Keďže semená šalátu starnú pomerne rýchlo, po 4 -5 rokoch strácajú klíčivosť, je dobré vždy sadiť čerstvé a správne skladované osivo.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close