Zdravá výživa

Zdravá pochúťka Sushi a 7 vecí, ktoré ste o ňom nevedeli

Odkiaľ sa vzala táto zdravá pochúťka? Vedeli ste, že ryža konzervovala ryby a používala sa namiesto chladničky? Prezradíme vám tieto a niekoľko ďalších zaujímavých informácií. 

Slaná ryža namiesto chladničky?

V siedmom storočí nášho letopočtu hľadali obyvatelia juhovýchodnej Ázie riešenie na uskladnenie ulovených rýb. Chladničky v tej dobe pravdaže neexistovali, tak Číňania prišli s perfektnou myšlienkou konzervovať dary mora do zmesi, ktorá pozostávala zo soli a ryže. Ryby v tomto obale dozreli, no počas jedenia sa ryža vyhadzovala. Až neskôr  sa  z toho stala medzinárodná zdravá pochúťka. Tak vzniklo obľúbené jedlo, ktoré má svojich priaznivcov i v našich končinách.

Zdroj foto: Depositphotos

Plné cenných živín

Sushi skrýva v sebe veľa výživných látok. Vďaka morským plodom je plné nenasýtených mastných kyselín, proteínov, minerálov a bielkovín. Možno ho považovať i za vhodné jedlo počas chudnutia, pretože obsahuje málo kalórií.  Dá sa povedať, že sushi je výkladnou skriňou japonskej kuchyne. Tu je niekoľko zaujímavostí o tomto obľúbenom jedle.

Posilnite si imunitu s rastlinami z vašej záhrady

Prvá japonská zmienka o tejto delikatese pochádza z roku 718 nášho letopočtu.

Podľa 1 300 rokov starej japonskej receptúry sa Nare-Sushi pripravovalo od dvoch do dvanástich mesiacov. Japonec Matsumo Yoshiichi z Tokia však dobu prípravy skrátil tým, že do receptu pridal ocot.

Zdroj foto: depositphotos

V priebehu historického vývoja si každá časť Japonska vytvorila vlastné sushi špeciality.

Riasy „nori“, ktoré sú jednou z dôležitých súčastí sushi, sa kedysi v Japonsku oškrabávali z drevených pilierov prístavných mól. Dnes sa pre gastronomické účely pestujú.

Zdroj foto: Depositphotos

V Tokiu existuje špeciálna sushi univerzita, kde študenti za tvrdý trojmesačný teoreticko-praktický tréning dostanú diplom piatej úrovne. Nositeľmi najvyššieho diplomu prvej úrovne sú len ostrieľaní profesionáli a skutoční majstri tejto tradičnej pochúťky.

Aby sa prvá chuť ryby rozplynula na jazyku, prvá ochutnávka sushi by mala prebiehať bez servírovania akýchkoľvek omáčok.

Nely 3010

Recent Posts

Ako odlíšiť larvy motýľov a chrobákov?

Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…

23 hodín ago

Trávenie počas Vianoc: Tieto bylinky vás zachránia po ťažkých jedlách

Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…

2 dni ago

Škodia vonné sviečky zdraviu? Pravda, ktorú potrebujete vedieť

Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…

3 dni ago

Netradičné vianočné recepty: Chutné a zdravé alternatívy pre každého

Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…

4 dni ago

Ako sa počas Vianoc starať o zdravie pečene: Praktické tipy na zdravšie sviatky

Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…

5 dní ago

Bylinkové čaje proti nespavosti: Aké je tajomstvo pokojnej noci?

Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…

6 dní ago