Odkiaľ sa vzala táto zdravá pochúťka? Vedeli ste, že ryža konzervovala ryby a používala sa namiesto chladničky? Prezradíme vám tieto a niekoľko ďalších zaujímavých informácií.
V siedmom storočí nášho letopočtu hľadali obyvatelia juhovýchodnej Ázie riešenie na uskladnenie ulovených rýb. Chladničky v tej dobe pravdaže neexistovali, tak Číňania prišli s perfektnou myšlienkou konzervovať dary mora do zmesi, ktorá pozostávala zo soli a ryže. Ryby v tomto obale dozreli, no počas jedenia sa ryža vyhadzovala. Až neskôr sa z toho stala medzinárodná zdravá pochúťka. Tak vzniklo obľúbené jedlo, ktoré má svojich priaznivcov i v našich končinách.
Sushi skrýva v sebe veľa výživných látok. Vďaka morským plodom je plné nenasýtených mastných kyselín, proteínov, minerálov a bielkovín. Možno ho považovať i za vhodné jedlo počas chudnutia, pretože obsahuje málo kalórií. Dá sa povedať, že sushi je výkladnou skriňou japonskej kuchyne. Tu je niekoľko zaujímavostí o tomto obľúbenom jedle.
Posilnite si imunitu s rastlinami z vašej záhradyPrvá japonská zmienka o tejto delikatese pochádza z roku 718 nášho letopočtu.
Podľa 1 300 rokov starej japonskej receptúry sa Nare-Sushi pripravovalo od dvoch do dvanástich mesiacov. Japonec Matsumo Yoshiichi z Tokia však dobu prípravy skrátil tým, že do receptu pridal ocot.
V priebehu historického vývoja si každá časť Japonska vytvorila vlastné sushi špeciality.
Riasy „nori“, ktoré sú jednou z dôležitých súčastí sushi, sa kedysi v Japonsku oškrabávali z drevených pilierov prístavných mól. Dnes sa pre gastronomické účely pestujú.
V Tokiu existuje špeciálna sushi univerzita, kde študenti za tvrdý trojmesačný teoreticko-praktický tréning dostanú diplom piatej úrovne. Nositeľmi najvyššieho diplomu prvej úrovne sú len ostrieľaní profesionáli a skutoční majstri tejto tradičnej pochúťky.
Aby sa prvá chuť ryby rozplynula na jazyku, prvá ochutnávka sushi by mala prebiehať bez servírovania akýchkoľvek omáčok.
Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…
Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…
Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…
Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…
Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…
Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…