Zdravá výživa

Zelenina, ktorá znižuje vysoký krvný tlak, č. II

Zoznam prospešnej zeleniny ani zďaleka nekončí. Spoznajte ďalšie druhy zdravých potravín, ktoré dokážu znížiť vysoký krvný tlak. 

Pomôcť znížiť vysoký krvný tlak môžu aj tieto druhy zeleniny:

Paradajky a výrobky z paradajok

Paradajky sú bohaté na mnoho živín, vrátane draslíka a karotenoidového pigmentu lykopénu. Práve táto látka je významne spojená s priaznivými účinkami na zdravie srdca a konzumácia potravín s vysokým obsahom tejto živiny, ako sú jedlá z paradajok, môže prispieť k zníženiu rizikových faktorov srdcových chorôb.

Toto tvrdenie potvrdzuje až 21 štúdií. Tieto dospeli k záveru, že konzumácia paradajok a paradajkových výrobkov zlepšuje krvný tlak a môže prispieť k zníženiu rizika srdcových chorôb a úmrtí súvisiacich so srdcovými chorobami.

Zelenina z vašej záhrady, ktorá znižuje krvný tlak

Zeler

Zeler je obľúbená zelenina, ktorá môže mať pozitívne účinky na krvný tlak. Obsahuje totiž zlúčeniny nazývané ftaláty, ktoré môžu pomôcť uvoľniť krvné cievy a znížiť hladinu krvného tlaku.

Fazuľa a šošovica

Fazuľa a šošovica sú bohaté na živiny, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak, napríklad na vlákninu, horčík a draslík. Aj početné štúdie ukázali, že konzumácia fazule a šošovice môže prispieť k zníženiu vysokého krvného tlaku.

14 najvýživnejších druhov zeleniny na planéte, č.II

Mangold

K zníženiu vysokého krvného tlaku okrem špenátu môže pomôcť aj ďalšia listová zelenina. Mangold je plný živín regulujúcich krvný tlak, vrátane draslíka a horčíka. Jedna šálka (145 gramov) vareného mangoldu dodá 17% a 30% vašej dennej potreby draslíka a horčíka.

Horčík je tiež nevyhnutný pre reguláciu krvného tlaku. Pomáha ho znižovať niekoľkými spôsobmi. Okrem iného aj tým, že funguje ako prírodný blokátor vápnikových kanálov, ktorý blokuje pohyb vápnika do srdcových a arteriálnych buniek a umožňuje relaxáciu krvných ciev.

Nely 3010

Recent Posts

Aké hnojivá vybrať na jar pre hustý trávnik bez machu a bohatú úrodu zeleniny?

Chcete mať krásny zelený trávnik či bohatú úrodu? Poradíme vám, aké hnojivá vybrať na jar,…

1 deň ago

Kam patrí kečup? Chladnička vs. špajza a skryté riziká kupovaného produktu

Položili ste si niekedy otázku "Kam patrí kečup?" Môžete ho skladovať v špajzách alebo ho…

2 dni ago

Konštrukcie pre maliny: Ako im vytvoriť dokonalú oporu pre bohatú úrodu?

Pestujete maliny? Potom by ste nemali podceniť konštrukcie pre maliny, ktoré sú dôležité pre ich…

3 dni ago

Výsev do voľnej pôdy: Kedy a ako začať?

Prvé slnečné lúče a vôňa prebúdzajúcej sa zeme lákajú záhradkárov von. Jar je tu a…

4 dni ago

Príprava skleníka a fóliovníka: Kľúč k bohatej úrode

Aká je vaša príprava skleníka a fóliovníka? Nezabúdate na obnovu pôdy či jej závlahu? V…

5 dní ago

Cukor v ovocí, je prospešný alebo nie?

Držíte diétu a snažíte sa zdravo stravovať? Ak áno, možno vás trápi otázka, či cukor…

6 dní ago