Vyskúšajte 3 jednoduché spôsoby, ako si doma pripraviť lahodný malinový sirup. Zrelé maliny, cukor a kyselina citrónová sú všetko, čo potrebujete.
Recept na malinový sirup I.
Budeme potrebovať:
- 1 l malinovej šťavy,
- 1,5 kg kryštálového cukru,
- 15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej.
Príprava:
- Dobré očistené, zrelé maliny roztlačíme, dáme do pohára alebo smaltovanej nádoby a necháme kvasiť asi dva dni, pričom každý deň niekoľkokrát premiešame.
- Potom prelisujeme, šťavu zlejeme a precedíme cez čistú šatku, ktorú sme pripevnili na vhodnú nádobu.
- Cukor dáme do širšieho hrnca, trocha zalejeme šťavou a na sporáku za stáleho miešania necháme roztopiť.
- Keď začne vrieť, prilejeme zvyšnú malinovú šťavu a za stáleho miešania privedieme znova do varu.
- Nakoniec pridáme kyselinu. Penu, ktorá sa utvorila na povrchu, pozberáme dierkovanou vareškou.
- Sirup po krátkom varení odstavíme zo sporáka, precedíme cez šatku a necháme vychladnúť.
- Vychladnutý naplníme do čisto umytých fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladné, suché a tmavé miesto.
Recept na malinový sirup II.
Budeme potrebovať:
- 1 liter malinovej šťavy,
- 1,5 kg kryštálového cukru,
- 15 g kyseliny citrónovej.
Príprava:
- Dobre očistené, zrelé, ale neprezreté maliny prelisujeme a šťavu necháme stáť, až kým sa neusadí kal.
- Potom ju stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku.
- Čistú šťavu nalejeme do čistého hrnca, dáme na sporák a zohrievame.
- Pomaly prisypeme cukor a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Keď sa cukor roztopí, pridáme kyselinu, z povrchu pozberáme špinavú penu, necháme prejsť varom a hneď odstavíme z ohňa.
- Sirup naplníme do čisto umytých fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladné, suché a tmavé miesto.
Recept na malinový sirup III.
Budeme potrebovať:
- 1 kg zrelých malín,
- 1 kg jemného kryštálového cukru.
Príprava:
- Zrelé, ale neprezreté maliny znovu dobre očistíme a zmiešame s cukrom.
- Necháme stáť 1-2 dni, až kým sa cukor úplne neroztopí.
- Na hrniec pripevníme šatku, nalejeme na ňu maliny s cukrom a necháme pomaly odkvapkať.
- Takto získaný sirup naplníme do čisto umytých fliaš, ktoré dobre uzavrieme a uložíme do chladnej, tmavej a suchej miestnosti.
- Maliny, ktoré ostali na šatke po odkvapkaní sirupu, dáme znova do nádoby, zalejeme 2,5 dl vody a necháme stáť dva dni.
- Potom vylisujeme, precedíme cez šatku, pridáme 500 g kryštálového cukru, dáme do rajnice a necháme prejsť varom.
- Naplníme do čisto umytých a ohriatych fliaš, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Najlepšie odrody malín pre Váš malinový sirup