Ak hľadáte zdravé náhrady cukru, ste na správnom mieste. Prezradíme vám 3 tipy, ako používať sladidlo zo stévie.
Sladidlo zo stévie: Zdravý „cukor“
Napriek tomu, že popularita tejto rastlinky stále rastie, mnohí z nás nevedia, ako ju využívať. Keďže je 300-krát sladšia ako biely cukor, aké množstvo použiť, keď si ňou chceme prisladiť napríklad naše obľúbené teplé nápoje, ako je káva alebo čaj? Tu platí niekoľko pravidiel.
Osviežujúce nápoje sa sladia tak, že si zo stévie urobíme najskôr sladký nálev. Ten si pripravíme nasledovne: niekoľko lístkov zalejeme vriacou vodou a necháme 10 až 15 minút lúhovať. Po vychladnutí pridáme do nápoja.
Pri sladení čaju použijeme jeden alebo dva lístky, ktoré zalejeme spolu s čajovou zmesou alebo vrecúškom.
Keď si stéviou chceme osladiť kávu, pridáme do hrnčeka požadované množstvo drvenej sušenej rastlinky spolu s kávou a zalejeme vriacou alebo horúcou vodou.
Platí, že asi ¼ lyžičky rozdrvenej sušenej stévie sa sladkosťou vyrovná jednej plnej lyžičke cukru.

Účinky stévie
Stévii cukrovej je pripisovaných viacero zdravotných účinkov na ľudský organizmus. Môže pomôcť v boji s nadváhou a obezitou a tiež môže zabrániť vzniku hypoglykémie, ale i hyperglykémie. Okrem toho glykozidy steviolu dokážu na seba naviazať voľné radikály a podporujú normálne fungovanie enzýmov v našom tele. Stévii sú tiež pripisované priaznivé účinky na zdravie pečene, podpora trávenia, znižovanie únavy či zlepšovanie mozgovej činnosti. Zaujímavé sú aj účinky na znižovanie chuti na alkohol či tabak. Poďme sa však pozrieť podrobnejšie, s čím všetkým vám môže užívanie stévie a prípravkov s jej obsahom pomôcť.