Naša záhradka
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
Recepty a nápady

4 veľmi časté chyby, ktoré robíme pri zaváraní kompótov

Nely 3010
29. septembra 2022
4 veľmi časté chyby, ktoré robíme pri zaváraní kompótov

Prečo sa nám kompót nevydaril? Odpovede možno nájdete v článku. Toto sú 4 veľmi časté chyby, ktoré zaváranie kompótov sprevádzajú.

Niekedy sa stáva, že sa nám sterilizácia zeleniny alebo ovocia nepodarila a obsah kompótu sa nám pokazil. Čo je za tým? Možno robíme tieto 4 veľmi časté chyby, ktoré výsledok dokážu pokaziť.

Neprichytené viečko pri sterilizácii

Hlavnou chybou je vniknutie vzduchu alebo vody do pohára na začiatku chladenia na vzduchu alebo vo vode. Príčinou je voľný uzáver, ktorý, najmä pri preplnených pohároch, sa nadvihuje. Preto má uzáver fungovať tak, aby počas sterilizácie umožnil unikanie vzduchu, ale počas chladenia sa má viečko k otvoru pohára prisať a tým ho utesniť. Preto pred sterilizáciou sa uistite, že je viečko dobre uzavreté. Napríklad viackrát ho zatlačte (pri klasickom viečku) alebo pritiahnite uzáver. Aby viečko dobre pohár uzavrelo, treba dbať, aby okraj kompótu bol suchý a čistý. To isté platí aj pre uzáver alebo viečko.

Kvasenie a plesnivenie kompótu

Hlavnými príčinami tejto chyby sú:

  • nízka teplota a krátka sterilizácia,
  • nesprávne ukazujúci teplomer,
  • vysoký obsah kvasiniek a plesní na ovocí v dôsledku nedostatočného umytia alebo použitia prezretých plodov,
  • vniknutie vzduchu alebo vody do pohára počas chladenia kompótu. Kvasenie začína spravidla do jedného mesiaca po výrobe kompótu, plesnivenie neskoršie. V oboch prípadoch už kompóty nekonzumujte.

Plávanie plodov

Malé množstvo ovocia v pohároch alebo teplota počas sterilizácie bola vysoká a dlhotrvajúca.

Hnednutie plodov

Niekedy nám zaváranina začne hnednúť. Najmä jej nezaliate časti vodou alebo nálevom. Stáva sa to pri nízkej teplote počas sterilizovania a prítomnosti kyslíka zo vzduchu. Preto plody majú byť ponorené v náleve a z pohárov musí byť odstránený vzduch počas zavárania.

Zdieľať článok

Najnovšie články

Vhodná pôda pre vaše izbové rastliny, vyberte tu správnu
Vhodná pôda pre vaše izbové rastliny, vyberte tu správnu
Čistenie zakalené sklo. Žena v modernej kuchyni leští šálku handričkou a vedľa nej stoja čisté sklenené poháre.
Zakalené sklo? Stačia tieto 2 lacné zložky a bude sa lesknúť ako nové!
Chyby v záhrade? Záhradkár vykopáva hľuzy a pripravuje záhon s chryzantémami na zimu
Najčastejšie chyby v záhrade v novembri: Týchto 9 omylov vás pripraví o krásnu jar
Hotové sviečky zo včelieho vosku rôznych veľkostí, ručne robené z voskových plátov s medovou vôňou.
Sviečky zo včelieho vosku: Prevoňajú domov, liečia dušu a vytvoria teplo ako z rozprávky

O portáli

  • Kontakt
  • Cookies
  • Všeobecné obchodné podmienky
  • Kontakt
  • Cookies
  • Všeobecné obchodné podmienky

Reklama u nás

  • Inzercia
  • Cenník reklamy
  • Inzercia
  • Cenník reklamy

© 2018 - 2025 Nasazahradka.sk

  • Záhrada
  • Kvety
  • Izbové rastliny
  • Dom a chata
  • Recepty a nápady
  • Zdravá výživa
  • Liečivé rastliny
  • O nás
Spravovať Súhlas
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}