5 tipov, aby orgován vo váze vydržal čo najdlhšie

orgovan (1) Zdroj foto: mm/našazáhradka.sk

Orgovánová sezóna je v plnom prúde. Mnohí si nádhernú a voňavú rastlinku chcú priniesť do svojho príbytku. Dáme vám päť výborných tipov na to, ako vám orgován vo váze vydrží čo najdlhšie.

Vizuálne skrášli váš príbytok. Rozvonia váš domov typickou arómou. Vytvorí nezameniteľnú atmosféru. Orgován. Určite ste to už zažili aj vy. Priniesli ste si odtrhnutú vetvičku orgovánu domov. Dali do vázy s vodou. Po pár dňoch však zvädol. Vizuálna krása sa vytratila. Aj vôňa akosi vyprchala.

Aby ste podobnému scenáru dokázali predísť, prinášame vám päť tipov, ako predĺžiť životnosť orgovánu vo váze na maximum.

Správny rez

Odborníci radia: plocha rezu orgovánu by mala byť čo najväčšia. Vhodné je orgován rezať čistým nožom, šikmo a pokiaľ možno v čo najmenšom uhle.

orgován
zdroj: pexels.com

Kedy rezať orgován?

Orgován je najlepšie rezať buď skoro ráno, alebo až vo večerných hodinách. Vetvičky sú v týchto časoch nasiaknuté najväčším množstvom šťavy, čo im zabezpečí dostatočnú sviežosť.

Listy preč

Ak chcete, aby vám orgován vo váze vydržal čo najdlhšie, profesionáli odporúčajú odstrániť listy z konárikov.

Nielen krásne vonia. Orgovánový sirup pomôže telu aj duši

Voda ako základ

Voda znamená život. Čerstvo odrezané konáriky orgovánu je potrebné čo možno najrýchlejšie ponoriť do nádoby s čerstvou vodou. Teplota vody by mala byť vlažná, aby sa neuzavreli cievy, ktoré rastlinu zásobujú vodou. Nádoba, do ktorej orgován dáte, musí byť čistá a vodu je potrebné meniť každý deň.

Starostlivosť

Aj o orgován vo váze sa treba dôkladne starať. Vädnúce súkvetia je vhodné pravidelne odstraňovať, nakoľko sa z nich do vody vyplavuje etylén. Ten môže spôsobovať predčasné vädnutie aj ostatných kvetov. Dajte si na to pozor.

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close