Karotkový sirup s pomarančovou príchuťou

karotkový sirup Zdroj: Pixabay.com

Vedeli ste, že aj zo zeleniny sa dajú pripraviť sirupy? Navyše karotkový sirup je lacný, chutný a zdravý!

Pre prípravu karotkového sirupu je najvhodnejšia čerstvo pozberaná karotka, lebo je najchutnejšia a najhodnotnejšia. Mrkvu najskôr dobre umyte, ošúpte, zbavte nevhodných častí a pripravte z nej karotkový pretlak. Ten sa pripravuje tak, že sa karotka varí v hrnci s nevyhnutným množstvom vody v kastróle alebo v tlakovom hrnci do mäkkej konzistencie. Potom sa zmes rozmixuje.

2-krát recept na sladké zelené paradajky

Recept na karotkový sirup s pomarančovou príchuťou

Na jeden kg (liter) karotkového pretlaku budeme potrebovať:

1,75 kg kryštálového cukru, 35 g kyseliny citrónovej, to je 5 vrchovatých kávových lyžičiek alebo dve polievkové lyžice a 30 ml pomarančovej tresti.

Postup:

Karotkový pretlak privedieme s cukrom a kyselinou citrónovou do varu. Nakoniec pridáme pomarančovú tresť a hotový sirup plníme do pohárov alebo fliaš.

Karotkový sirup nielen skvele chutí, ale má aj množstvo zdravotných benefitov. Napríklad pomáha zlepšovať zrak, preventívne pôsobí proti rakovine, má účinky proti starnutiu, antiseptické účinky, slúži ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení, detoxikuje telo, prospieva zdraviu zubov a ďasien a má preventívne účinky proti mozgovej porážke.

Pravidelná konzumácia mrkvy pomáha očiam. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie a peristaltiku. Pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny, potrebné pre zdravý vývoj zubov a zdravý vývoj zrakových orgánov. Preto majú deti jesť veľa mrkvy ! Mrkva chutí výborne, takže to nie je žiadny trest.