Začiatok až koniec marca je ideálny na priesady, ktoré sa môžu siať v skleníku aj počas chladnejších dní. V skleníku budú navyše chránené pred prípadnými poslednými mrazmi.
Novú úrodu zeleniny môžete mať o šesť týždňov skôr, ak počas marca do skleníka alebo pareniska vysejete semienka. Na rýchlenie v skleníku je vhodné použiť skoré odrody zelenín, ktoré sú odolnejšie voči chorobám a rýchlejšie rastú. Po vzídení rastlín môžete v malých dávkach prihnojiť kompostom či organickým hnojivom. Buďte však opatrní. Priesady sa môžu vypestovať aj vo vykurovaných skleníkoch, fóliovníkoch alebo napríklad aj v teplých pareniskách.
S ktorou zeleninou začať? Skúste napríklad s mrkvou.
Pre zvýraznenie jej vône primiešajte zopár semienok kôpru, ktorý klíči rýchlejšie. Vďaka tomu budete už za pár dní vedieť, kde nájdete klíčiace rastlinky mrkvy.
Pripravte si vitamíny
Ak sa chcete tešiť s vitamínov už počas jari, pripravte si sejbu špenátu, ľadového alebo hlávkového šalátu. Ten totiž lepšie klíči počas chladnejších dní.
Ďalšou vhodnou zeleninou pre vysádzanie do pareniska alebo skleníka je reďkovka. Takisto, ako v prípade mrkvy zamiešajte medzi osivo semiačka trebuľky. Dokáže totiž podporiť úrodu tejto chutnej zeleniny a tiež zvýrazniť chuť reďkovky. Ak žijete na južnom Slovensku, s výsadbou reďkovky, šalátov, hrášku či mrkvy môžete začať už priamo na záhon.
Do skleníka či pareniska sa dá siať i dlho klíčiaci zeler a kaleráb. Po vzídení priesad pozor, aby teploty neklesli pod 16 °C. Tieto priesady by mohli utrpieť teplotný šok.