Zunovali sa vám tradičné uhorky ako príloha k jedlu? Máme pre vás alternatívu, ktorá vám zachutí.
Nakladaný karfiol je výbornou prílohou k jedlu rovnako ako uhorky a my ho doma pripravujeme pravidelne. Konzervuje sa jarný alebo jesenný. Ružice by mali byť dorastené, zdravé a biele.
Karfiol dobre očistíme a rozdelíme na malé ružičky, ktoré umyjeme, predvaríme vo vriacej vode asi desať minút. Ak máte radšej chrumkavý, môžete konzervovať surový a nemusí sa vôbec predvariť. My ho nakladáme surový.
Karfiol ukladáme do pohárov čo najtesnejšie a ž pod povrch. Môže sa pridať malá cibuľka. Kto má rád pikantné, môže vložiť medzi karfiol dve alebo tri malé chilli papričky. Zalejeme nálevom ako na uhorky.
Chyby, ktoré robíme pri výrobe ovocných vínAby ste zabránili ružoveniu alebo hnednutiu karfiolu, na vrch pohára dajte koliesko citróna zbaveného šupky.
Naplnené poháre dobre uzavrite a sterilizujte buď pri teplote 80 až 85 °C 20 až 25 minút, alebo pri teplote 90 °C desať minút.