Medvedíky v záhrade, rady ako s nimi bojovať

Medvedíky v záhrade, rady ako s nimi bojovať Zdroj foto: Depositphotos

Máte medvedíky v záhrade? Tieto malé hnedé chrobáky, známe aj ako krtonôžky (medvedík obyčajný), môžu spôsobiť veľké škody pretrhávaním korienkov užitočných rastlín. V tomto článku vám prinášame rady, ako sa s nimi efektívne vysporiadať.

Čo sú medvedíky?

Medvedík obyčajný (Gryllotalpa gryllotalpa) je hmyz, ktorý dosahuje veľkosť 35 až 50 milimetrov. Tento druh sa vyskytuje po celej Európe a je charakteristický svojou hnedou farbou a lopatkovitými prednými nohami, ktoré sú prispôsobené na vyrývanie podzemných chodbičiek. Medvedíky prezimujú v pôde, komposte alebo hnoji a škodia od apríla až do októbra.

Prečo sú medvedíky v záhrade škodlivé?

Hoci sa medvedíky priamo neživia rastlinami, pri hľadaní potravy pretrhávajú korienky užitočných rastlín, čo môže spôsobiť ich vädnutie a odumieranie. Ich larvy sa liahnu od júna do konca júla a celý vývinový cyklus trvá dva roky.

Ako rozpoznať prítomnosť medvedíkov?

Medvedíky v pôde zanechávajú charakteristické chodbičky hrúbky prsta. Rastliny, ktorých korienky boli poškodené medvedíkmi, často vädnú a ich korene môžu byť viditeľne ohryzené.

Ako si vyrobiť biorepelent proti kliešťom

Rady na boj proti medvedíkom

Mechanické metódy

Vykopávanie a ničenie hniezd: Častým kyprením pôdy môžete nájsť a zničiť hniezda medvedíkov.
Odchyt do pascí: Použite kvetináče, plechové konzervy alebo iné nádoby, ktoré zapustíte do zeme tak, aby ich otvory boli pod úrovňou chodbičiek. Medzi nádoby položte drievka, cez ktoré medvedíky neprejdú a padajú do nádob.

Medvedíky v záhrade, rady ako s nimi bojovať
Zdroj foto: Depositphotos

Chemické metódy

Otrávené návnady: Okolo chodbičiek položte otrávené návnady, ktoré medvedíky prilákajú.
Granulované prípravky: Granulované chemické prípravky rozhadzujte okolo chodbičiek.

Preventívne opatrenia

Pravidelná kontrola pôdy: Skontrolujte pôdu a kompost na prítomnosť medvedíkov, najmä v polovici apríla a mája.
Ničenie hniezd s vajíčkami: Hľadajte hniezda s vajíčkami, ktoré samičky kladú do hĺbky okolo 10 centimetrov, a zničte ich, aby ste zabránili vývinu nových jedincov.

Medvedíky v záhrade môžu byť nepríjemným problémom, no s vhodnými metódami boja je možné ich populáciu úspešne kontrolovať. Kombinácia mechanických a chemických metód spolu s preventívnymi opatreniami vám pomôže udržať vašu záhradu zdravú a plodnú. Nezabúdajte na pravidelnú kontrolu pôdy a preventívne opatrenia, aby ste predišli opätovnému výskytu týchto škodcov.