Recept na jablkový koláč

Domáci jablkový koláč s mriežkou na vrchu, položený na kuchynskej linke v modernej kuchyni, obklopený čerstvými jablkami a kuchynskými nástrojmi. Ako pripraviť dokonalý jablkový koláč: Recept krok za krokom - Zdroj foto: Dalle

Recept na jablkový koláč a jednoduchý návod s lokálnymi surovinami. Granny Smith, Braeburn a Jonagold jablká dodajú koláču sviežu chuť.

Ak hľadáte dokonalý dezert, ktorý je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu, jablkový koláč je ideálnou voľbou. Tento klasický dezert zaručene poteší každého milovníka sladkostí. Poďme sa spolu pozrieť na recept a postup, ako si túto dobrotu pripraviť doma.

Ingrediencie na jablkový koláč

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 6-8 veľkých jabĺk (olúpaných a nakrájaných na tenké plátky)
  • 100 g cukru (môže byť viac alebo menej podľa sladkosti jabĺk)
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice múky (alebo kukuričného škrobu)
  • Štipka soli
  • Voliteľne: hrozienka, orechy alebo vanilkový cukor

Postup

Príprava cesta:

Miešanie suchých ingrediencií: V miske zmiešajte hladkú múku, cukor a štipku soli.

Príprava masla: Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a prstami ho rýchlo spracujte do múčnej zmesi, kým nebude mať konzistenciu hrubej strúhanky.

Spojenie cesta: Pridajte vajce a rýchlo vypracujte cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte lyžicu studenej vody.

Oddych cesta: Cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.

Príprava náplne:

Príprava jabĺk: Olúpané a nakrájané jablká zmiešajte s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou, múkou a štipkou soli.

Pridanie extra ingrediencií: Ak chcete, pridajte hrozienka alebo orechy pre extra chuť a textúru.

Ako na to:

Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 180°C.

Prvá časť cesta: Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte na pomúčenej doske a vložte do formy na pitu.

Plnenie: Do formy rovnomerne rozložte jablkovú náplň.

Druhá časť cesta: Druhú časť cesta rozvaľkajte a prekryte ňou jablká. Môžete tiež cesto nakrájať na pásiky a vytvoriť mriežku na vrchu.

Dokončenie okrajov: Okraje cesta pevne pritlačte a prebytočné cesto odrežte.

Úprava povrchu: Povrch cesta môžete potrieť rozšľahaným vajcom, aby bol po upečení krásne zlatý.

Pečenie:

Pečenie: Pitu pečte v predhriatej rúre asi 45-50 minút, alebo kým nebude povrch zlatistý a jablká mäkké.

Servírovanie:

Chladenie: Nechajte pitu trochu vychladnúť pred krájaním.

Podávanie: Podávajte teplú alebo studenú, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačkou.

Domáci jablkový koláč s mriežkovanou vrstvou, položený na kuchynskej linke v útulnej rustikálnej kuchyni, obklopený čerstvými jablkami a kuchynskými nástrojmi.
Ako pripraviť dokonalý jablkový koláč: Recept krok za krokom – Zdroj foto: Dalle

Tipy na záver

Výber jabĺk

Výber správnych jabĺk je kľúčovým krokom k dosiahnutiu dokonalého výsledku. Pre tento recept sú ideálne kyslasté jablká, ktoré dodajú pite sviežu a vyváženú chuť. Medzi najlepšie odrody patria Granny Smith, Braeburn, a Jonagold. Tieto odrody majú pevnejšiu dužinu, ktorá dobre drží tvar počas pečenia a nepridáva príliš veľa šťavy, čo môže spôsobiť, že pita bude príliš vlhká.

Prečo kyslasté jablká?

Kyslasté jablká poskytujú kontrast k sladkej chuti cukru a škorice v náplni, čím vytvárajú vyvážený dezert. Sladké jablká môžu byť príliš jednotvárne a výsledná chuť by mohla byť menej zaujímavá. Kyslasté odrody tiež lepšie držia svoju textúru, čo zabezpečí, že náplň nebude rozmočená.

Ako jablká pripraviť?

Po výbere vhodných jabĺk je dôležité ich správne pripraviť. Olúpte ich a nakrájajte na tenké plátky, aby sa rovnomerne prepiekli. Môžete ich pokvapkať citrónovou šťavou, aby si zachovali svoju farbu a dodali pite ešte viac sviežej chuti.

Dostupnosť na Slovensku

Tieto odrody jabĺk, ako sú Granny Smith, Braeburn, a Jonagold, sú dostupné aj na Slovensku. Väčšinou ich nájdete v supermarketoch, na trhoviskách alebo v špecializovaných predajniach s ovocím a zeleninou. Slovensko je krajina s bohatou tradíciou pestovania ovocia, a preto nie je problém nájsť kvalitné jablká aj od miestnych pestovateľov. Ak máte možnosť, podporte miestnych farmárov a zakúpte si čerstvé, domáce jablká, ktoré budú mať ešte lepšiu chuť a kvalitu.

Lokálne odrody jabĺk na Slovensku

Na Slovensku existuje mnoho tradičných a lokálnych odrôd jabĺk, ktoré sú skvelé na pečenie. Medzi najpopulárnejšie na jablkový koláč patria tieto odrody.

Golden Delicious: Tieto jablká majú vyváženú sladko-kyslú chuť a sú ideálne na pečenie, pretože si dobre držia tvar.

Šampion: Tieto jablká sú šťavnaté, mierne kyslasté a veľmi aromatické. Sú skvelé do koláčov a pečených dezertov.

Rubín: Majú pevnejšiu dužinu a výraznú chuť, ktorá dodáva pečivu skvelú arómu.

Spartan: Tieto jablká sú chrumkavé a majú sladko-kyslú chuť, čo ich robí ideálnymi na pečenie.

Príprava domáceho jablkového koláča je skvelý spôsob, ako si vychutnať chuťový zážitok a potešiť svojich blízkych. Tento recept je jednoduchý a výsledok vždy lahodný. S použitím správnych jabĺk a dodržaním jednotlivých krokov môžete dosiahnuť dezert, ktorý bude hviezdou každej oslavy alebo rodinnej večere. Dobrú chuť!