Koniec leta v záhrade, čo všetko treba urobiť?

Koniec leta v záhrade: Muž v záhrade sa stará o kvety v letnom období. Starostlivosť o kvety a príprava záhrady na koniec leta. Zdroj foto: Depositphotos

Pripravte svoju záhradu na zimu: zber úrody, čistenie, príprava pôdy a starostlivosť o rastliny. Zistite, čo všetko treba urobiť na konci leta!

Koniec leta v záhrade je pre záhradkárov obdobím, kedy sa lúčime s teplými slnečnými dňami a pripravujeme našu zelenú oázu na jeseň a zimu.Tento čas je kľúčový na to, aby sme zabezpečili, že naša záhrada zostane zdravá a krásna aj v nasledujúcom roku. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na všetky potrebné kroky, ktoré by ste mali podniknúť, aby ste svoju záhradu úspešne pripravili na koniec vegetačného obdobia.

Zber úrody

Prvým krokom, ktorý by mal každý záhradkár podniknúť na konci leta, je zber úrody. V tomto období dozrievajú posledné plody a zelenina, ktoré ste starostlivo pestovali počas celého leta. Rajčiny, papriky, cukety, uhorky a rôzne druhy ovocia sú pripravené na zber. Dôležité je zbierať ich včas, aby ste predišli tomu, že sa plody pokazia na rastline.

Pri zbere úrody nezabudnite ani na bylinky, ktoré môžete usušiť a uchovať na zimu. Levanduľa, rozmarín, tymián a mäta sú len niektoré z bylín, ktoré môžete teraz zbierať a skladovať na neskoršie použitie.

Očista záhrady

Po zbere úrody prichádza na rad očista záhrady. Je dôležité odstrániť všetky odumreté a choré rastliny, aby sa zabránilo šíreniu chorôb a škodcov. Rastliny, ktoré už skončili svoju sezónu, by mali byť odstránené a kompostované. Ak však spozorujete známky choroby, ako je pleseň alebo hniloba, je lepšie tieto rastliny spáliť, aby ste predišli ďalšiemu šíreniu infekcií.

Okrem toho je potrebné skontrolovať stonky a listy na prítomnosť škodcov. Mnohí škodcovia sa v tomto období začínajú pripravovať na prezimovanie, a ak im v tom nezabránite, môžu vám v nasledujúcom roku spôsobiť značné škody.

Záhradkár kosí trávnik na konci leta s modernou kosačkou.
Kosba trávnika na konci letnej sezóny: Príprava trávnika na zimu. Zdroj foto: Depositphotos

Príprava pôdy na zimu

Jedným z najdôležitejších krokov pri príprave záhrady na koniec leta je príprava pôdy na zimu. Po odstránení starých rastlín je čas na okopanie a prevzdušnenie pôdy. Tento krok pomáha zlepšiť jej štruktúru a podporuje mikrobiálnu aktivitu, čo vedie k lepšiemu rastu rastlín v budúcom roku.

Okrem toho môžete do pôdy pridať organické hnojivo, ako je kompost alebo hnoj. To dodá pôde potrebné živiny, ktoré sa počas zimy rozložia a budú pripravené na jar. Pri aplikácii hnojiva sa zamerajte na rovnomerné rozptýlenie po celej ploche záhrady.

Výsadba jesenných a zimných plodín

Koniec leta je ideálnym časom na výsadbu niektorých jesenných a zimných plodín. Ak chcete mať čerstvú zeleninu aj v chladnejších mesiacoch, teraz je ten správny čas zasadiť napríklad špenát, šalát, rukolu alebo mrkvu. Tieto plodiny dokážu dobre odolávať nižším teplotám a poskytovať vám úrodu aj na jeseň a v zime.

Pri výsadbe nezabudnite na správne hĺbky výsadby a odstupy medzi rastlinami. To zabezpečí, že sa rastliny budú môcť dobre vyvíjať a nebudú si navzájom konkurovať o živiny.

Starostlivosť o trávnik

Starostlivosť o trávnik je dôležitou súčasťou záhradnej údržby na konci leta. Počas leta trávnik čelil vysokým teplotám a intenzívnemu používaniu, takže teraz je čas venovať mu pozornosť a pripraviť ho na zimu.

Prvým krokom je pokosenie trávnika na vyššiu výšku, čo pomôže chrániť korene pred nadchádzajúcim chladom. Zároveň je dôležité odstrániť všetky zvyšky pokosenej trávy a lístia, aby sa zabránilo hnilobe a vytvoreniu plesní.

V tomto období môžete tiež aplikovať jesenné hnojivo, ktoré obsahuje vyšší podiel draslíka. Draslík pomáha posilniť korene trávnika a zlepšuje jeho odolnosť voči mrazu.

Strihanie a tvarovanie kríkov a stromov

Na konci leta je vhodný čas na strihanie a tvarovanie okrasných kríkov a stromov. Tento krok pomáha udržiavať ich zdravie a formu, ako aj podporuje nový rast v nasledujúcej sezóne. Pri strihaní sa zamerajte na odstránenie odumretých, chorých alebo poškodených konárov.

Niektoré druhy kríkov a stromov môžete strihať až do začiatku jesene, no buďte opatrní, aby ste nezasiahli do obdobia, kedy sa rastliny začínajú pripravovať na zimu. Taktiež je vhodné aplikovať mulč okolo základov kríkov a stromov, čo pomôže udržať vlhkosť a chrániť korene pred mrazom.

Starostlivosť o jazierka a vodné prvky

Ak máte v záhrade jazierko alebo iný vodný prvok, koniec leta je čas na ich prípravu na zimu. Odstráňte všetky spadnuté listy a zvyšky rastlín, aby sa zabránilo hnilobe a znečisteniu vody. Ak máte v jazierku ryby, zabezpečte, aby mali dostatok kyslíka, a zvážte inštaláciu ohrievača, aby ste predišli zamŕzaniu vody počas chladných dní.

Pri čistení jazierka buďte opatrní, aby ste nepoškodili ekosystém, ktorý sa v ňom vytvoril. Zároveň môžete zvážiť odstránenie niektorých vodných rastlín, ktoré by mohli v zime odumrieť a spôsobiť znečistenie.

Zber hrozna a sprievodca, ako vyrobiť kvalitné víno

Príprava záhradného náradia na zimu

Záhradné náradie, ktoré ste používali počas celého leta, si tiež zaslúži vašu pozornosť. Pred zimou je dôležité náradie dôkladne vyčistiť, naostriť a prípadne namazať, aby ste ho mali pripravené na ďalšiu sezónu. Uskladnite ho na suchom mieste, kde nebude vystavené vlhkosti a mrazu.

Nezabudnite ani na zavlažovací systém. Vypustite z neho všetku vodu, aby ste predišli zamrznutiu a poškodeniu hadíc a trysiek. Ak používate vonkajšie vodovodné kohútiky, tiež ich zazimujte, aby nedošlo k poškodeniu potrubia.

Plánovanie budúcej sezóny

Koniec leta je ideálnym časom na plánovanie budúcej záhradnej sezóny. Zamyslite sa nad tým, čo sa vám tento rok osvedčilo a čo by ste mohli v budúcom roku zlepšiť. Pripravte si zoznam plodín a rastlín, ktoré by ste chceli pestovať, a zvážte prípadné zmeny v usporiadaní záhrady.

Taktiež môžete začať s nákupom semien a hnojív, ktoré budete potrebovať na jar. Ak máte skleník, môžete ho pripraviť na predpestovanie priesad, aby ste mali náskok na začiatku novej sezóny.

Relax a užívanie si posledných dní leta

Nakoniec, nezabudnite si užiť posledné dni leta v záhrade. Tento čas je výbornou príležitosťou na relax, grilovanie alebo len tiché posedenie v tieni stromov. Vaša záhrada vám poskytla množstvo radosti počas celého leta, a teraz je čas, aby ste si ju ešte naposledy užili pred príchodom jesene.

Koniec leta v záhrade je obdobím plným práce, ale aj príležitostí na oddych a plánovanie budúcnosti. Správna príprava vašej záhrady na zimu vám zabezpečí, že sa na jar prebudí do plnej krásy a sily. S týmito krokmi, ktoré sme si prešli, budete mať istotu, že vaša záhrada je pripravená na všetky výzvy, ktoré prinesie nový rok.