Príprava zvierat na leteckú prepravu: Na čo treba myslieť

Príprava zvierat na leteckú prepravu. Pes sedí vedľa cestovných kufrov a prepravky, pripravený na cestu lietadlom. Pes s cestovnými kuframi a prepravkou pred cestou lietadlom. Zdroj foto: Depositphotos

Príprava zvierat na leteckú prepravu je kľúčovým krokom, aby bol let bezpečný a čo najpohodlnejší pre vášho domáceho miláčika. Tento proces zahŕňa niekoľko dôležitých krokov, ktoré by ste mali starostlivo naplánovať a realizovať ešte pred samotným letom.

Príprava zvierat na leteckú prepravu

1. Návšteva veterinára

Pred cestou je nevyhnutné navštíviť veterinára, ktorý zhodnotí zdravotný stav vášho zvieraťa. Veterinár musí potvrdiť, že zviera je schopné absolvovať let a vystaví potrebné dokumenty, ako je medzinárodný očkovací preukaz a veterinárne osvedčenie o zdravotnom stave. Niektoré krajiny vyžadujú aj špecifické očkovania, ako napríklad proti besnote, alebo dokonca karanténu po príchode, preto je dôležité vopred sa informovať o požiadavkách cieľovej destinácie.

2. Výber vhodnej prepravky

Príprava zvierat na leteckú prepravu zahŕňa aj výber správnej prepravky. Je to dôležité pre bezpečnosť a pohodlie vášho zvieraťa počas letu. Prepravka by mala byť dostatočne veľká, aby sa v nej zviera mohlo pohodlne postaviť, otočiť a ľahnúť si. Mala by byť pevná a odolná voči nárazom, aby zabezpečila ochranu zvieraťa v prípade turbulencií alebo iných nečakaných situácií počas letu. Skontrolujte, či prepravka spĺňa požiadavky konkrétnej leteckej spoločnosti, pretože tie môžu byť rôzne. Niektoré spoločnosti vyžadujú aj špeciálne uzamykacie mechanizmy na prepravkách.

3. Aklimatizácia na prepravku

Je dôležité, aby si zviera zvyklo na prepravku ešte pred letom. Umožnite mu, aby si v nej postupne zvykalo tráviť čas, aby sa cítilo v prepravke pohodlne a bezpečne. Tento proces by mal začať aspoň týždeň pred odletom. Do prepravky môžete vložiť obľúbenú deku alebo hračku vášho miláčika, aby sa cítilo viac doma.

4. Kŕmenie a hydratácia

Niekoľko hodín pred letom by ste mali zvieraťu poskytnúť ľahké jedlo, ale vyhnúť sa ťažkým jedlám, aby sa predišlo nevoľnosti počas letu. Takisto počas prepravy býva dôležité, aby malo zviera prístup k čistej vode, avšak zabráňte tomu, aby prepravka bola premočená. Niektoré prepravky majú špeciálne upevnenia na misky s vodou, ktoré minimalizujú riziko rozliatia.

5. Zabezpečenie pokoja a minimalizácia stresu

Letecká preprava môže byť pre zviera stresujúca, preto je dôležité zabezpečiť zvieraťu čo najviac pokoja. Na deň odletu je vhodné zviera dostatočne vyvenčiť a unaviť, aby počas letu viac odpočívalo. V niektorých prípadoch môže veterinár odporučiť použitie jemných sedatív alebo prírodných upokojujúcich prostriedkov, ktoré pomôžu zvieraťu zvládnuť stres. Tieto prostriedky by mali byť vždy konzultované s odborníkom a nikdy by sa nemali podávať bez predchádzajúcej konzultácie s veterinárom.

6. Poznanie pravidiel leteckej spoločnosti

Každá letecká spoločnosť má svoje vlastné pravidlá týkajúce sa prepravy zvierat. Pred odletom sa dôkladne oboznámte s týmito pravidlami, vrátane požiadaviek na veľkosť a typ prepravky, maximálnej hmotnosti zvieraťa, ako aj podmienok prepravy na palube či v batožinovom priestore. Niektoré spoločnosti môžu napríklad požadovať, aby ste si vopred rezervovali miesto pre vaše zviera, alebo aby ste zaplatili špeciálny poplatok.

7. Príprava na nečakané situácie

Napriek dôkladnej príprave sa môžu vyskytnúť nečakané situácie, ako napríklad zrušenie letu alebo dlhšie meškanie. Vždy majte so sebou dostatok potravy, vody a prípadne liekov, ktoré vaše zviera môže potrebovať počas cesty. Taktiež sa uistite, že máte pri sebe všetky potrebné dokumenty týkajúce sa zdravotného stavu a očkovaní vášho miláčika.

Pes so slnečnými okuliarmi drží v papuli letenku, pripravený na let, s kufrom vedľa seba na letisku.
Pes pripravený na let s letenkou a kufrom na letisku. Zdroj foto: Depositphotos

Ktoré zvieratá sa nemôžu prepravovať letecky?

Brachycefalické plemená psov a mačiek

Medzi zvieratá, ktoré čelia najväčším obmedzeniam pri leteckej preprave, patria brachycefalické plemená psov a mačiek. Tieto zvieratá, ako sú buldogovia, mopslíci, boxeri či perzské mačky, majú skrátené dýchacie cesty, čo zvyšuje riziko zdravotných problémov počas letu. Vzhľadom na nízky tlak vzduchu a kolísanie teplôt v nákladovom priestore môže dôjsť k závažným komplikáciám, preto mnoho leteckých spoločností zakazuje ich prepravu.

Divé a exotické zvieratá

Letecká preprava divých a exotických zvierat, ako sú hady, jaštery, pavúky alebo opice, je často obmedzená alebo úplne zakázaná. Tieto zvieratá môžu predstavovať bezpečnostné riziko pre ostatných cestujúcich a posádku, a ich špecifické potreby nie je možné v lietadle zabezpečiť. Okrem toho, niektoré krajiny majú prísne predpisy týkajúce sa dovozu a vývozu exotických zvierat, čo môže prepravu ešte viac komplikovať.

Staré, choré a gravidné zvieratá

Staré zvieratá, zvieratá so zdravotnými problémami a gravidné samice sú ďalšími kategóriami, pre ktoré je letecká preprava vysoko riziková. Stres z letu, nízky tlak a kolísanie teplôt môžu zhoršiť ich zdravotný stav, čo môže viesť k vážnym komplikáciám. Preto sa pre tieto zvieratá odporúča zvážiť iné formy prepravy alebo sa poradiť s veterinárom, či je let skutočne potrebný.