Tisícročná japonská tradícia pestovania malých stromčekov v črepníkoch má i na Slovensku množstvo priaznivcov. Bonsaje – miniatúrna dokonalosť v kvetináči
Bonsaj je spôsob pestovania stromčekov, kríkov, ktorého cieľom je vypestovať v miske miniatúrnu kópiu vysokých stromov, kríkov či prírodných scenérií. Tento zaujímavý a netradičný koníček k nám prišiel z Japonska, kde má už tisícročnú tradíciu.
Bonsaje – miniatúrna dokonalosť v kvetináči
Práve Japonci dokázali dlhoročnými skúsenosťami a praxou priviesť pestovanie bonsajov k dokonalosti. Mnohé ich výpestky sa v miskách dožívajú vysokého veku. Skutočnú hodnotu však japonské bonsaje získavajú v neskoršom veku, približne od 40 rokov. Až vtedy sa stávajú skutočnými rodinnými pokladmi a dedia sa z pokolenia na pokolenie.
Aby bonsaj rástol, musíme mu pomáhať, zalievať ho, prihnojovať, presádzať, zatieňovať. I keď sme pestovanie bonsajov prevzali od Japoncov, prispôsobili sme si ho na naše podmienky.
Pestovateľské techniky nie sú veľmi náročné, vyžadujú však trpezlivosť a dobrý vzťah k pestovaným rastlinám.
Vhodné rastliny najľahšie získame zakúpením v záhradníckych škôlkach alebo vlastným rozmnožovaním. Náročnejšie sú výsevy semien, vrúbľovanie a prenesenie z voľnej prírody. Rastliny z prírodných zdrojov musia zvládnuť transport a aklimatizovať sa. Preto sa mnohokrát stáva, že nám zahynú. Pri rastlinách z prírody je dôležité, aby sme ich priniesli s veľkým koreňovým obalom.
Získané stromčeky sadíme do zmesi zloženej z približne dvoch dielov záhradnej zeminy, skôr ťažšej ( v ľahších pôdach bonsaje rýchlejšie vysychajú), jedného dielu rašeliny a polovice dielu piesku. Treba sa však riadiť konkrétnym druhom rastliny. Pri rododendronoch napríklad zvyšujeme podiel rašeliny.
Pri bonsajoch zohráva dôležitú úlohu aj miska, do ktorej ich umiestnime. Má tvoriť s rastlinou umelecký celok. Každopádne by mala mať na dne otvor na odtekanie prebytočnej vody. Pravé bonsajové misky majú nožičky alebo zvýšený spodný rám.
V ďalšom článku sa dozviete niekoľko praktických rád pri ich pestovaní.