Prinášame vám ďalšie chutné recepty na sterilizáciu hríbov. Ako sa robí sterilizovaný hríbový šalát či hríby v rajčiakovom pretlaku?
Ako sa robí sterilizovaný hríbový šalát
Budeme potrebovať:
Mladé hríby, 5 dl vody, 2,5 dl 8 % octu, 20 g soli, 20 g kryštálového cukru, 50 g cibule, 1 bobkový list, niekoľko zrniek čierneho i nového korenia.
Postup:
Malé, tvrdé hríby očistíme, umyjeme studenou vodou, dáme do rajnice, zalejeme vodou, trocha osolíme a povaríme asi 10 minút. Potom vodu scedíme a vychladnuté hríby poukladáme do pohárov, pričom ich poprekladáme cibuľou pokrájanou na kolieska. Vodu, ocot, soľ, cukor, bobkový list a celé čierne i nové korenie chvíľu povaríme a vychladnutým roztokom zalejeme hríby. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 20 minút. Vyberieme z hrnca a vychladnuté odložíme.
Hríby v rajčiakovom pretlaku
Budeme potrebovať:
Mladé hríby, trocha jedlého oleja, soľ, rajčiakový pretlak, cukor, bobkový list.
Postup:
Zdravé, nečervivé, malé hríby očistíme, umyjeme a povaríme. Do rajnice dáme trocha oleja, pridáme povarené hríby, osolíme a chvíľu dusíme. Potom ich zalejeme rajčiakovým pretlakom rozriedeným vodou, pridáme podľa chuti cukor, bobkový list a spolu povaríme. Naplníme do pripravených zaváracích pohárov a hneď uzavrieme. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou, do ktorého sme naliali horúcu vodu, a od bodu varu sterilizujeme miernym varom 1 hodinu. Po sterilizácii vyberieme z hrnca a vychladnuté odložíme.