Ľudia majú obavy z koronavírusu. Pestovatelia paradajok a paprík v celej Európe majú vrásky na čelách z ničivého vírusu, ktorý napáda tieto obľúbené plodiny. Paradajky a papriky po celej Európe sú nepredajné.
Napadnutá zelenina sa stáva nepredajnou
Francúzska agentúra pre bezpečnosť potravín Anses varovala pred ničivým vírusom, ktorý napáda paradajky, papriky aj chilli papričky. Prejavuje sa hnedými a žltými škvrnami na listoch napadnutých rastlín a zdrsnutým povrchom plodov. Pre človeka konzumácia nakazených plodov nepredstavuje zdravotné riziko. Napriek tomu sa napadnutá zelenina stáva nepredajnou.
Okrem Francúzska ničivý vírus zasiahol paradajky a papriky po celej Európe – v Španielsku, Taliansku, Grécku, Veľkej Británii, navyše ho registrujú aj v Turecku, USA a Číne. Informuje na svojom webe denník Le Figaro.
Účinná protilátka (zatiaľ) neexistuje
Tomato brown rugose fruit virus – tak znie názov ničivej nákazy. Prenáša sa nakazenými semenami, rastlinami a plodmi aj bežným kontaktom. Našťastie vírus je pre človeka neškodný. Vírus dokáže dlho prežívať bez toho, aby stratil schopnosť šíriť sa ďalej. Zatiaľ neexistuje účinná protilátka. Odborníci odporúčajú postihnuté rastliny spáliť. Nakupovať semená len od certifikovaných predajcov a pokiaľ je to možné, z krajín, v ktorých sa nákaza ešte nevyskytla. Hlavnými hostiteľskými rastlinami vírusu Tomato brown rugosa fruit vírus (ToBRFV) sú Solanum lycopersicum L. (Rajčiak jedlý) a Capsicum annuum (Paprika ročná).