Vynikajúci domáci bazový sirup, recept ako na to

Recept na vynikajúci domáci bazový sirup www.našazahradka.sk

Čas, kedy kvitnú bazy, je práve tu. Využite to a urobte si vynikajúci domáci bazový sirup. Máme pre vás skvelý recept, ktorý je rokmi overený. 

Ako si urobiť vynikajúci domáci bazový sirup? Prezradíme vám jednoduchý a výborný recept. My to robievame takto každý rok. Vyskúšajte.

Recept na bazový sirup:

50 veľkých bazových kvetov

3 litre vody

3 kg kryštálového cukru

80 g kyseliny citrónovej

3 citróny

Kvetináč? Originály guľový oživí záhradu

 

Postup

Do 10 litrového hrnca dáme vodu, cukor, kyselinu a privedieme do varu. Varíme 5 minút. Odstavíme a do sirupu dáme kvety bazy a na kolieska nakrájané citróny, ktoré sme predtým zbavili šupky. Je dobré, aby sme sa z citrónov odstránili jadierka. Aspoň tie, ktoré sme prerezali. Môže nám totiž sirup vďaka nim zhorknúť.  Necháme pri izbovej teplote odstáť 24 hodín.

www.našazáhradka.sk

Potom kvety a citróny vyberieme. Sirup scedíme cez husté sitko alebo bavlnenú látku a privedieme do varu. Horúci sirup lejeme do čistých fliaš, uzavrieme a uskladníme na tmavom a suchom  mieste. Je naozaj vynikajúci, vyskúšajte.

Čo obsahuje baza čierna?

Bazová šťava a plody, či dokonca aj kôra tejto rastliny, sú účinným liekom proti prechladnutiu. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Okrem toho baza čierna obsahuje aj mnoho ďalších prospešných látok:

Vitamín C: Pomáha posilniť imunitný systém a bojovať proti prechladnutiu.

Vitamín B: Podporuje energetický metabolizmus a nervovú sústavu.

Ovocné kyseliny: Majú antioxidačné účinky a podporujú trávenie.

Antioxidanty: Pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Éterické oleje: Majú antiseptické a upokojujúce účinky.

Prínosy a použitie bazového sirupu

Bazový sirup nie je len chutný, ale aj veľmi prospešný pre zdravie. Pravidelná konzumácia môže prispieť k posilneniu imunitného systému, zlepšeniu trávenia a celkovému pocitu pohody. Sirup môžete použiť na rôzne spôsoby:

Osviežujúci nápoj: Rozrieďte ho s vodou alebo minerálkou.

Čaj: Pridajte ho do teplého čaju ako prírodné sladidlo.

Dezerty: Použite ho ako polevu na palacinky, lievance alebo zmrzlinu.

Kulinárske recepty: Experimentujte s bazovým sirupom v rôznych receptoch, ako sú marinády a dresingy.

Tipy na zber a spracovanie bazových kvetov

Zber: Bazové kvety zbierajte za slnečného a suchého počasia, aby boli čo najkvalitnejšie.

Spracovanie: Kvety jemne pretraste, aby ste odstránili prípadných drobných hmyzoch. Neumývajte ich, aby ste nezničili cenné aromatické látky.

Skladovanie: Ak nemôžete kvety spracovať hneď, uchovajte ich na chladnom a tmavom mieste.

Výroba domáceho bazového sirupu je skvelým spôsobom, ako využiť sezónu kvitnutia bazy a pripraviť si lahodný a zdravý nápoj. Tento tradičný recept je jednoduchý na prípravu a prinesie vám nielen chuťový zážitok, ale aj mnoho zdravotných prínosov. Vyskúšajte a presvedčte sa sami!