Čas, kedy kvitnú bazy, je práve tu. Využite to a urobte si vynikajúci domáci bazový sirup. Máme pre vás skvelý recept, ktorý je rokmi overený.
Ako si urobiť vynikajúci domáci bazový sirup? Prezradíme vám jednoduchý a výborný recept. My to robievame takto každý rok. Vyskúšajte.
Recept na bazový sirup:
50 veľkých bazových kvetov
3 litre vody
3 kg kryštálového cukru
80 g kyseliny citrónovej
3 citróny
Kvetináč? Originály guľový oživí záhradu
Postup
Do 10 litrového hrnca dáme vodu, cukor, kyselinu a privedieme do varu. Varíme 5 minút. Odstavíme a do sirupu dáme kvety bazy a na kolieska nakrájané citróny, ktoré sme predtým zbavili šupky. Je dobré, aby sme sa z citrónov odstránili jadierka. Aspoň tie, ktoré sme prerezali. Môže nám totiž sirup vďaka nim zhorknúť. Necháme pri izbovej teplote odstáť 24 hodín.
Potom kvety a citróny vyberieme. Sirup scedíme cez husté sitko alebo bavlnenú látku a privedieme do varu. Horúci sirup lejeme do čistých fliaš, uzavrieme a uskladníme na tmavom a suchom mieste. Je naozaj vynikajúci, vyskúšajte.
Čo obsahuje baza čierna?
Bazová šťava a plody, či dokonca aj kôra tejto rastliny, sú účinným liekom proti prechladnutiu. Je to najmä vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Okrem toho baza čierna obsahuje aj mnoho ďalších prospešných látok:
Vitamín C: Pomáha posilniť imunitný systém a bojovať proti prechladnutiu.
Vitamín B: Podporuje energetický metabolizmus a nervovú sústavu.
Ovocné kyseliny: Majú antioxidačné účinky a podporujú trávenie.
Antioxidanty: Pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Éterické oleje: Majú antiseptické a upokojujúce účinky.
Prínosy a použitie bazového sirupu
Bazový sirup nie je len chutný, ale aj veľmi prospešný pre zdravie. Pravidelná konzumácia môže prispieť k posilneniu imunitného systému, zlepšeniu trávenia a celkovému pocitu pohody. Sirup môžete použiť na rôzne spôsoby:
Osviežujúci nápoj: Rozrieďte ho s vodou alebo minerálkou.
Čaj: Pridajte ho do teplého čaju ako prírodné sladidlo.
Dezerty: Použite ho ako polevu na palacinky, lievance alebo zmrzlinu.
Kulinárske recepty: Experimentujte s bazovým sirupom v rôznych receptoch, ako sú marinády a dresingy.
Tipy na zber a spracovanie bazových kvetov
Zber: Bazové kvety zbierajte za slnečného a suchého počasia, aby boli čo najkvalitnejšie.
Spracovanie: Kvety jemne pretraste, aby ste odstránili prípadných drobných hmyzoch. Neumývajte ich, aby ste nezničili cenné aromatické látky.
Skladovanie: Ak nemôžete kvety spracovať hneď, uchovajte ich na chladnom a tmavom mieste.
Výroba domáceho bazového sirupu je skvelým spôsobom, ako využiť sezónu kvitnutia bazy a pripraviť si lahodný a zdravý nápoj. Tento tradičný recept je jednoduchý na prípravu a prinesie vám nielen chuťový zážitok, ale aj mnoho zdravotných prínosov. Vyskúšajte a presvedčte sa sami!