Čaj či med zo sedmokrásky na kašeľ a prechladnutie

Čaj či med zo sedmokrásky na kašeľ a prechladnutie Zdroj foto: Depositphotos

Sedmokrásky už čoskoro začnú vykúkať a potešia nás svojou nežnou krásou. Pripravte si čaj či med z tohto drobného kvietka.

Vedeli ste, že čaj či med zo sedmokrásky je vhodným prostriedkom na kašeľ či prechladnutie? Nižšie nájdete postup, ako na to. Okrem toho čaj pripravený z kvetov tejto rastliny pomáha pri bronchitíde, poruchách pečene a obličiek. Účinkuje aj na odtoky a zápaly. Kozmetické produkty obsahujúce sedmokrásku pomáhajú udržať pokožku sviežu a zachovávajú jej mladistvý vzhľad. Kvietky sa dajú použiť aj v kuchyni. Môžete nimi ozdobiť pečivo, čerstvý syr a podobne. Sedmokráska je tiež vhodnou prísadou do šalátov.

Med zo sedmokrásky na kašeľ

Na med zo sedmokrásky budete potrebovať:

700 sedmokráskových kvetov, 1 liter vriacej vody, 2 citróny, 1 kilogram kryštálového cukru. Môže sa pridať i hrsť listov skorocelu kopijovitého.

Postup prípravy:

Kvety prepláchnite studenou vodou. Dajte do väčšieho hrnca a zalejte vriacou vodou. Pridajte umyté na kolieska nakrájané citróny, ktoré predtým treba zbaviť kôstok. Premiešajte a nechajte 24 hodín stáť. Na druhý deň priveďte do varu, preceďte a kvety dobre vytlačte. Citrón ešte v tekutine ponechajte a pridajte kilo kryštálového cukor. Potom premiešajte a voľne varte s citrónom do hustoty medu.

Hotový med plňte do zaváracích pohárov, dobre uzavrite a skladujte v chlade a v tme. Pokiaľ máte i čerstvé listy skorocelu alebo mäty či medovky, môžete ich pridať k sedmokráskam. Tento sedmokráskový med je skvelou prevenciou pre chorobami z nachladnutia a pomáha tiež pri kašli.

Ako dezinfikovať skleník? Po miernej zime je to potrebné

Čaj zo sedmokrásky

Čaj si pripravíte jednoducho. Sušené alebo čerstvé hlávky ( jednu lyžicu) sedmokráskových kvetov zalejete vriacou vodou ( 300 ml) a necháte lúhovať asi 15 minút.