Tajomstvo svietiacich očí mačiek: Prečo sa v tme menia na divadelné scény

Tajomstvo svietiacich očí mačiek: Prečo sa v tme menia na divadelné scény Zdroj foto: Depositphotos

Chcete vedieť prečo? Tajomstvo svietiacich očí mačiek je jednoduché. Odhaľte ho s nami.

Mačky patria medzi fascinujúce tvory so špeciálnymi schopnosťami, ktoré ich odlišujú od mnohých iných zvierat. Jednou z najzaujímavejších vlastností mačiek je schopnosť ich očí svietiť v tme. Táto zvláštnosť si získala pozornosť a záujem mnohých ľudí. V tomto článku sa pozrieme na vedecké vysvetlenie tohto fenoménu a objasníme tajomstvo svietiacich očí mačiek.

Nočné videnie mačiek

Mačky majú vynikajúce nočné videnie, čo im umožňuje vidieť aj v podmienkach s minimálnym osvetlením. Táto schopnosť je založená na prítomnosti špeciálnej vrstvy tkaniva za sietnicou, nazývanej tapetum lucidum. Tapetum lucidum funguje ako zrkadlový reflexný povlak, ktorý odráža svetlo späť na sietnicu. Tým sa zvyšuje množstvo svetla dostávajúceho sa na svetlocitlivé bunky sietnice, čo zlepšuje schopnosť mačiek vidieť v tme.

Bez starostí? Ako prichystať záhradu pred odchodom na dovolenku

Svietenie mačacích očí

Prirodzená farba svetla, ktorá vychádza z mačacích očí v tme, je žltá až zelená. Keď sa svetlo dostane do oka mačky, dochádza k interakcii so zvláštnou molekulou, nazývanou rodopsín, ktorá sa nachádza vo svetlocitlivých oblastiach na sietnici. Táto molekula je schopná absorbovať svetlo a následne ho premeniť na nervový signál, ktorý je prenášaný mozgom.

Pri normálnych svetelných podmienkach fotoreceptorické bunky v očnej sietnici mačky nemajú dostatok energie na to, aby vyžarovali svetlo. Avšak pri slabom osvetlení dochádza k aktivačnej reakcii. V dôsledku toho sa uvoľňuje energia vo forme odleskov, ktoré sa prejavujú ako svetlo. Tento proces vytvára efekt svietenia mačacích očí.

Výhody svietenia mačacích očí

Svietenie mačacích očí prináša týmto zvieratám niekoľko výhod, najmä počas nočných aktivít:

a) Zlepšené nočné videnie: Svetelné reflexie z tapeta lucidum umožňujú vidieť v tme oveľa lepšie ako väčšina iných zvierat. Tento dar im umožňuje zachytenie pohybu aj v najtmavších prostrediach.

b) Upútanie pozornosti: Tento fenomén im pomáha upútať pozornosť, či už ide o lov koristi, komunikáciu s inými mačkami alebo upozornenie na potenciálne nebezpečenstvo.

c) Komunikácia: Mačky využívajú oči aj pri komunikácii so svojimi ľudskými spoločníkmi. Keď sa mačka pozerá na svojho majiteľa s rozžiarenými očami, môže vyjadrovať lásku, záujem alebo zvedavosť.