Pestovanie citrónovej trávy: Prevoňajte svoj domov

Pestovanie citrónovej trávy Zdroj foto: Depositphotos

Pestovanie citrónovej trávy je možné i v exteriéry, ale treba ju správne zazimovať.

Citrónová tráva je krásna a voňavá bylinka, ktorá môže pridať jemnú citrónovú príchuť do vašich jedál a čajov. Pestovanie tejto obľúbenej bylinky v záhrade môže byť veľkým potešením, ale je dôležité vedieť, či je citrónová tráva trvalkou alebo ročnou rastlinou. Záleží od toho, v ktorej oblasti bývate.

Citrónová tráva: Trvalka alebo jednoročka?

Určiť, či je citrónová tráva trvalkou alebo ročnou rastlinou, závisí od teplotných podmienok vašej oblasti. Technicky je citrónová tráva bylinkou, ktorá sa dá pestovať aj vonku, avšak v chladnejších oblastiach sa jej nemusí dariť, alebo sa pestuje ako ročná rastlina.

Recept na sterilizované strúhané jablká či sladkú šťavu

Pestovanie citrónovej trávy vo vašej záhrade

Pestovanie citrónovej trávy je pomerne jednoduché, a to aj pri minimálnej starostlivosti. Táto rastlina môže dorásť počas jedného vegetačného obdobia až do výšky 90 centimetrov. V prípade pestovania v kvetináči sa odporúča zasadiť iba jednu rastlinu, lebo sa môže nádoba rýchlo preplniť. Je dôležité, aby kvetináč mal drenážne otvory a bol naplnený čerstvou zeminou. Taktiež je potrebné umiestniť kvetináč na miesto s dostatočným slnečným svetlom.

Pestovanie citrónovej trávy v kvetináčoch má plus, že ju môžete ľahko premiestniť do interiéru počas zimy, ak bývate v chladnejších oblastiach.

Pestovanie citrónovej trávy: Prevoňajte svoj domov
Zdroj foto: Depositphotos

Prezimovanie citrónovej trávy v interiéri

Prezimovanie citrónovej trávy je potrebné v chladných oblastiach, kde zima môže byť príliš drsná pre túto tropickú rastlinu. Ako pripraviť citrónovú trávu na prezimovanie?

Vykopte niekoľko stoniek a orežte ich na výšku len niekoľko centimetrov.
Zasaďte ich do veľkej nádoby, ktorá umožní rast. Urobte to tak, že črepník čiastočne naplníte zeminou. Potom položte koreňový bal na pôdu, naplňte ho ďalšou zeminou a rastlinu dôkladne zalejte.
Nechajte citrónovú trávu na tienistom mieste približne týždeň predtým, než ju prenesiete do interiéru.
Pre dobrý rast svojej citrónovej trávy v interiéri je dôležité umiestniť ju na vnútorný parapet alebo do okna s dostatkom slnečného svetla. Zalievajte vtedy, keď je horná vrstva pôdy suchá.

Ako orezať citrónovú trávu

Ak žijete na južnom Slovensku, najlepší čas na orezanie citrónovej trávy je skoro na jar, keď sa začína nový rast. Rastliny môžete orezať na vzdialenosť 7 až 10 centimetrov od zeme, aby ste ich priviedli späť do rastu po zimnom období.

Listy citrónovej trávy môžete ľahko zberať často odrezaním stonky blízko k základným rastlinám. Na ochutenie čaju, omáčok, polievok a kari jedál je najlepšie použiť spodnú, belavú časť stonky až po miesto, kde sa začínajú vetviť listy. Ak chcete zozbierať celé stonky citrónovej trávy, odrežte stonky, keď sú približne 5 centimetrov dlhé.