Ako pestovať koreňovú zeleninu zo semien

Ako pestovať koreňovú zeleninu zo semien Zdroj foto: Depositphotos

Ako pestovať koreňovú zeleninu zo semien. Poradíme vám niekoľko tipov. 

Koreňová zelenina, ako je mrkva, petržlen, repa a reďkovka, prosperuje najlepšie, keď je zasadená priamo do pôdy, kde bude rásť, pretože má jemný koreňový systém, ktorý nemá rád presádzanie. Čo sa týka ostatných druhov zeleniny, môžete im trošku pomôcť, a to predpestovaním v interiéri. Veľká časť úspechu klíčenia a prípadného plodenia zrelej rastliny pochádza z teploty pôdy pri výsadbe semien.

Ako pestovať koreňovú zeleninu

Ak patríte medzi tých, ktorí radi užívajú čerstvé, domáce plody svojej práce v záhrade, pestovanie koreňovej zeleniny zo semien je skvelým spôsobom, ako si zabezpečiť zdravú a chutnú zásobu. Koreňová zelenina je bohatá na vitamíny a minerály, a preto je vhodná pre každého, kto si chce dopriať zdravú stravu. V tomto článku sa dozviete, ako začať pestovať koreňovú zeleninu a dosiahnuť skvelé výsledky.

Praktický návod, ako na predpestovanie priesad v byte

Výber vhodného miesta pre pestovanie

Prvým krokom pri pestovaní koreňovej zeleniny je vybrať vhodné miesto vo vašej záhrade. Zelenina potrebuje dostatok slnečného svetla, takže sa pokúste vybrať miesto, kde bude slnko dostupné aspoň 6-8 hodín denne. Je tiež dôležité mať k dispozícii dobre odvodnenú pôdu, aby sa predišlo hnilobe koreňov.

Príprava pôdy

Pred výsadbou semien si dôkladne pripravte pôdu. Odstráňte burinu a zem preorte, aby sa prevzdušnila. Pridajte organický kompost, aby ste pôdu obohatili o živiny.

Výber správnych semien

Pre úspešné pestovanie je dôležité vybrať si kvalitné semeno. Skontrolujte dátumy exspirácie a vyberte odporúčaný druh koreňovej zeleniny pre vašu oblasť a podmienky.

Sadenie semien

Semená koreňovej zeleniny je potrebné pestovať v správnej hĺbke. Na vrecku s osivom by mala byť uvedená odporúčaná hĺbka výsadby ( 1 – 3 cm ). Semená pestujte v riadkoch so správnym odstupom, aby korene mali dostatok miesta na rast ( 25 – 35 cm ). Koreňová zelenina potrebuje na klíčenie 15 až 25 dní, petržlen 30 dní. Osivo mrkvy začína klíčiť už pri teplote pôdy 3 až 4 °C.

Zavlažovanie a starostlivosť

Po výsadbe dôkladne zavlažte pôdu. Koreňová zelenina potrebuje dostatok vlhkosti, preto pravidelne kontrolujte vlhkosť pôdy a zalievajte, ak je to potrebné. Dbajte na to, aby sa pôda nevysušila, ale zároveň sa vyhýbajte nadmernému zavlažovaniu, čo by mohlo spôsobiť hnilobu koreňov. Keď rastliny dosiahnu výšku okolo 15 cm, ručne ich prerieďte na vzdialenosť približne 5 cm, aby mali korene dostatok priestoru na rast.

Pestovanie kiwi: Dôvody, prečo váš 10-ročný krík neplodí:

Hnojenie

Počas rastu zeleniny je vhodné pravidelne hnojiť, aby ste zabezpečili dostatočné množstvo živín. Používajte organický hnoj alebo hnojivá špeciálne určené pre koreňovú zeleninu.

Ochrana pred škodcami a chorobami

Monitorujte vašu záhradu a dôkladne sledujte prípadných škodcov alebo príznaky chorôb. Včasná identifikácia a riešenie problémov môže zachrániť vašu úrodu.

Koreňovú zeleninu je potrebné zbierať v správnom čase, keď dosiahne optimálnu veľkosť a chuť. Záleží však aj od odrody. Skorú mrkvu môžete zbierať už koncom mája. Nechajte si miesto na skladovanie v chlade a tme, aby zelenina vydržala čo najdlhšie.