Ako pestovať zdravú kurkumu v kvetináči? Tu sú rady, vďaka ktorým to hravo zvládnete

zdravé účinky kurkumy Zdroj foto: Pixabay.com

Aj vy môžete mať toto pre naše zdravie prospešné korenie doma a vždy po ruke. Stačí, ak vytvoríte vhodné podmienky pre rast rastliny, z ktorej pochádza.

Popularita indického šafranu, ako sa niekedy nazýva korenie žltej farby t.j. kurkumy , čoraz viac rastie. Nečudo. Pre naše zdravie má veľmi veľa benefitov, ktoré by sme mali využiť.

Kurkuma sa vyrába mletím podzemku kurkumovníka dlhého. Domovom tejto rastliny sú trópy, preto ak si ju chcete vysadiť doma a mať tak vždy po ruke toto vzácne korenie, mali by ste jej vytvoriť podobné podmienky, aké má vo svojej domovskej krajine.

Ako pestovať kurkumovník dlhý

Kurkumovník vyžaduje pre svoj zdravý rast dostatok vlhka a tepla. Darí sa mu pri teplote 25 – 30 °C najlepšie na svetlom a slnečnom mieste. Ak teplota klesne pod 15 °C, môže tento teplomilný kvet trpieť.

Ak nemáte dostatočne vlhké prostredie alebo skleník, je potrebné rastlinu pravidelne zvlhčovať. Kurkumovník má vysoké a dlhé listy ( 70 až 90 cm) a rozrastá sa podobne ako zázvor podzemkami. Niektorí pestovatelia tento indický šafran pestujú aj pre jeho krásu. Okrem listov totiž zaujme i peknými kvetmi sfarbenými do biela alebo fialova.

Rady, ako pestovať doma ďumbier

Ak chcete, aby sa vášmu kurkumovníku darilo, zvoľte ľahký  substrát s prímesou piesku. Neznáša ťažké pôdy, ktoré zle prepúšťajú vodu a majú málo živín. Do kvetináča na jar stačí vysadiť podzemok alebo jeho časť a koncom leta už môžete zbierať úrodu. Spoznáte to tak, keď listy rastliny začnú žltnúť. Treba však rátať, že rastlina sa čoskoro rozrastie, preto si zvoľte väčší a dlhší kvetináč dlhý aspoň 75 cm.

Podzemok sa dá zakúpiť  v niektorých predajniach pre záhradkárov, alebo na internetových stránkach.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close