Ako rýchliť konvalinku voňavú, toto hravo zvládnete aj vy

Ako rýchliť konvalinku voňavú Zdroj foto: Pixabay

Kto by nepoznal tento voňavý kvietok? Poradíme vám ako rýchliť konvalinku voňavú. Ak dodržíte niektoré zásady, z bielych kvietkov konvalinky sa môžete tešiť aj počas zimy.

Konvalinka voňavá je rastlina s kopijovitými listami. Biele kvety sú zostavené v jednostranných strapcoch a silno voňajú. Rastlina utvára plazivé podzemky, ukončené pukmi so základmi kvetenstva listov.

Ako rýchliť konvalinku

Konvalinkové púčiky si buď vykopeme na jeseň v záhradke, alebo si ich kúpime. Na rýchlenie sa používajú iba trojročné kvitnutiaschopné púčiky. Poznáme ich podľa tupého zakončenia, sú hrubšie ako listové púčiky.

Vykopané púčiky zviažeme do zväzkov a až do rýchlenia ich uložíme do debničky s pieskom. Na rýchlenie vyberáme púčiky podľa potreby. Na kvitnutie sú potrebné 3 – 4 týždne. Pri skorom rýchlení namočíme púčiky asi na 12 hodín do vody teplej asi 30 – 35 °C, pri neskoršom rýchlení púčiky netreba namáčať.

Ako mať kvitnúce konáriky v zime

Konvalinkové púčiky zasadíme  do črepníkov alebo misiek do piesku či zmesi piesku s rašelinou na vzdialenosť 2 – 3 cm tak, aby iba púčik bol nad zemou. Takto vysadené kvetináče dávame do miestnosti s teplotou okolo 23 °C a polievame.

Črepník musíme zatemniť obráteným črepníkom alebo papierovým vrecúškom, kým konvalinky nenarastú do potrebnej výšky, t.j. asi 10 cm. Potom zatemnenie odstránime a rastliny umiestnime na svetlom mieste.

Teplotu postupne znižujeme, aby sa otužili a udržali súkvetie čo najdlhšie.

Na budúce si povieme, ako rýchliť šafran jarný.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close