Citrónový rôsol: Čo to je a ako sa vyrába?

citrónový rôsol Zdroj foto: Pixabay.com

Robili ste už niekedy citrónový rôsol? Ak nie, je čas to vyskúšať.

Recept na Citrónový rôsol

Budeme potrebovať:

2 litre citrónovej šťavy, 2 kg kryštálového cukru

citrón
Zdroj foto: Pixabay.com

Postup:

Umyté citróny aj so šupkou pokrájame na tenké plátky, dáme do smaltovanej nádoby, zalejeme vodou, aby boli ponorené, a varíme asi pol hodiny. Potom šťavu precedíme cez šatku pripevnenú na väčšom hrnci a necháme ustáť. Ustátu šťavu opatrne zlejeme, odmeriame a varíme za stáleho zberania peny, až kým z nej nezostane asi polovica. Pridáme cukor, zamiešame a varíme, až kým nezrôsolovatie. Ešte horúci citrónový rôsol nalejeme do pripravených menších pohárov a po vychladnutí zaviažeme celofánom.

Nezabúdajte, že citrón má mnoho liečivých účinkov, napríklad:

Posilňujú imunitný systém

Spevňujú väzivové tkanivo, kosti, zuby, vlasy a nechtya

Zlepšujú využitie železa a okysličenie buniek

Podporujú vstrebávanie vápnika a bielkovín

Spevňujú a spriechodňujú cievy,

Podporujú rast buniek, omladzujú

Zbavujú telo jedov a tukov, podporujú chudnutie

Už 100 g citróna dodá telu asi 45 mg C vitamínu. Vitamín C zvyšuje obranyschopnosť organizmu, podporuje imunitný systém, účinne bojuje s bakteriálnymi i vírusovými infekciami, urýchľuje hojenie rán a je vynikajúci antioxoxidant. Flavonoidy, nachádzajúce sa najmä v kôre, zvyšujú pružnosť a pevnosť ciev, znižujú koncentráciu cholesterolu v krvi a zlepšujú priechodnosť krvi v cievach a kapilárach. Znásobujú pôsobenie vitamínu C a ako významné prírodné antioxidanty pomáhajú likvidovať voľné radikály a zabraňujú tak poškodeniu buniek.