Recepty a nápady

7 jednoduchých krokov, ako si vyrobiť jablčný ocot

Produkty z jabĺk sú veľmi zdravé. Urodilo sa vám viac tohto ovocia? Máme pre vás postup, ako si vyrobiť jablčný ocot v siedmich ľahkých krokoch.

Ako si vyrobiť jablčný ocot v 7 ľahkých krokoch

Budeme potrebovať:

  • Vhodnú nádobu
  • Jablká alebo jablkové zvyšky
  • Vodu
  • Plátno
  • Gumička alebo krúžok na zaváranie
5 prekvapivých zistení o mangu a jeho využitie

Prvý krok

Jablká pozbierajte zo záhrady. Na prípravu octu sa dajú použiť aj šupky a jadrovníky z tohto ovocia, takže pokojne tak môžete spotrebovať odpad, ktorý vznikne pri výrobe iných polotovarov z jabĺk. Na výrobu pohára jablčného octu budete potrebovať buď 3 celé jablká, alebo šupky zo šiestich jabĺk. Ak použijete celé jablká, treba ich nakrájať na menšie kúsky. Upravené ovocie dajte do vhodnej čistej nádoby (môže byť aj väčší zavárací pohár).

Druhý krok

Keď máte ovocie uložené v nádobe, môžete pridať cukor. Zväčša by to malo byť tak, že koľko ste použili celých jabĺk ( v prípade šupiek polovicu), toľko čajových lyžičiek kryštálového cukru. Namiesto cukru sa môže pridať aj med.

Tretí krok

V ďalšom kroku treba jablká zaliať vodou,a to tak, aby boli ponorené do vody. Proces výroby zjednodušuje použitie špeciálnych zaváracích pohárov určených na fermentovanie. Tie zabezpečujú udržať ovocie pod hladinou tekutiny.

Zdroj foto: Depositphotos

Štvrtý krok

Po pridaní vody sa poháre musia zakryť napríklad gázou alebo plátnom, aby zmes mohla ďalej „dýchať“, ale škodcovia k nej nemali prístup. Látku po obvode hrdla pripevnite buď gumičkou, či zaváracím krúžkom. Nádobu s jablkami umiestnite na teplé a tmavé miesto (môže byť napríklad špajza, miesto v skrini, pod posteľ a podobne).

Piaty krok

Po uplynutí 2-3 týždňov zmes odokryte, tekutinu preceďte cez plastové sitko a kúsky jabĺk vyhoďte. Ocot znovu nalejte do pohára.

Šiesty krok

Tekutinu v nádobe opäť zakryte gázou, ktorú ste použili predtým a pripevnite gumičkou. Potom nechajte zmes na tom istom tmavom mieste ďalších 4-6 týždňov.

Nezabudnite však každé 3 dni tekutinu premiešať drevenou alebo plastovou lyžicou. Počas tohto procesu sa snažte vyhýbať kovu, pretože môže narušiť proces fermentácie. Preto ani tekutinu nie je vhodné cediť cez kovové, alebo hliníkové sitko.

Siedmy krok

Po uplynutí minimálne štyroch týždňov začnite ocot chutnať. Ak sa vám zdá málo kyslý, nechajte ho ešte zrieť v nádobe na tmavom a teplom mieste. Potom ocot prelejte do fľaše a dobre uzavrite. Ocot po uzavretí už nedostáva kyslík a prestane kvasiť. Je pripravený na použitie.

V ďalšom článku vám prezradíme, aké chyby môžete urobiť pri výrobe jablčného octu.

Nely 3010

Recent Posts

Pleseň na paradajkách? Najčastejšia chyba, ktorú robia aj skúsení záhradkári

Vašu radosť z úrody paradajok môže často prekaziť  pleseň na paradajkách. A čo je na tom…

12 hodín ago

Prevencia proti škodcom v skleníku: Ako udržať rajčiny a papriky v top kondícii

Prevencia proti škodcom v skleníku je veľmi dôležitá, ak chceme mať bohatú úrodu. Najmä rajčiny…

1 deň ago

Záhrada v meste? 7 kreatívnych nápadov, ako pestovať aj tam, kde niet pôdy

Bývate v mestskom prostredí a napriek tomu si chcete dopestovať vlastné rastliny? Nevadí. Vlastná záhrada v meste je…

2 dni ago

Ošetrenie ruží bez chémie a stresu, takto budú kvitnúť krajšie

Práve teraz začínajú pučať a rozkvitať ruže, no často im stoja v ceste škodcovia. Ako na ošetrenie…

4 dni ago

Liečivé účinky bazy: Tento zázrak z prírody pomáha pri nachladnutí, trávení aj imunite

Liečivé účinky bazy čiernej poznali už naši predkovia. Poďme si pripomenúť, čo všetko dokáže. (viac…)

4 dni ago

Jarné vône pre váš domov: Tieto sú trendom v roku 2025 podľa odborníkov

Ktoré jarné vône sú tento rok trendom? Vyskúšajte tipy od odborníkov, ktoré nádherne prevoňajú váš…

5 dní ago