Recepty a nápady

7 jednoduchých krokov, ako si vyrobiť jablčný ocot

Produkty z jabĺk sú veľmi zdravé. Urodilo sa vám viac tohto ovocia? Máme pre vás postup, ako si vyrobiť jablčný ocot v siedmich ľahkých krokoch.

Ako si vyrobiť jablčný ocot v 7 ľahkých krokoch

Budeme potrebovať:

  • Vhodnú nádobu
  • Jablká alebo jablkové zvyšky
  • Vodu
  • Plátno
  • Gumička alebo krúžok na zaváranie
5 prekvapivých zistení o mangu a jeho využitie

Prvý krok

Jablká pozbierajte zo záhrady. Na prípravu octu sa dajú použiť aj šupky a jadrovníky z tohto ovocia, takže pokojne tak môžete spotrebovať odpad, ktorý vznikne pri výrobe iných polotovarov z jabĺk. Na výrobu pohára jablčného octu budete potrebovať buď 3 celé jablká, alebo šupky zo šiestich jabĺk. Ak použijete celé jablká, treba ich nakrájať na menšie kúsky. Upravené ovocie dajte do vhodnej čistej nádoby (môže byť aj väčší zavárací pohár).

Druhý krok

Keď máte ovocie uložené v nádobe, môžete pridať cukor. Zväčša by to malo byť tak, že koľko ste použili celých jabĺk ( v prípade šupiek polovicu), toľko čajových lyžičiek kryštálového cukru. Namiesto cukru sa môže pridať aj med.

Tretí krok

V ďalšom kroku treba jablká zaliať vodou,a to tak, aby boli ponorené do vody. Proces výroby zjednodušuje použitie špeciálnych zaváracích pohárov určených na fermentovanie. Tie zabezpečujú udržať ovocie pod hladinou tekutiny.

Zdroj foto: Depositphotos

Štvrtý krok

Po pridaní vody sa poháre musia zakryť napríklad gázou alebo plátnom, aby zmes mohla ďalej „dýchať“, ale škodcovia k nej nemali prístup. Látku po obvode hrdla pripevnite buď gumičkou, či zaváracím krúžkom. Nádobu s jablkami umiestnite na teplé a tmavé miesto (môže byť napríklad špajza, miesto v skrini, pod posteľ a podobne).

Piaty krok

Po uplynutí 2-3 týždňov zmes odokryte, tekutinu preceďte cez plastové sitko a kúsky jabĺk vyhoďte. Ocot znovu nalejte do pohára.

Šiesty krok

Tekutinu v nádobe opäť zakryte gázou, ktorú ste použili predtým a pripevnite gumičkou. Potom nechajte zmes na tom istom tmavom mieste ďalších 4-6 týždňov.

Nezabudnite však každé 3 dni tekutinu premiešať drevenou alebo plastovou lyžicou. Počas tohto procesu sa snažte vyhýbať kovu, pretože môže narušiť proces fermentácie. Preto ani tekutinu nie je vhodné cediť cez kovové, alebo hliníkové sitko.

Siedmy krok

Po uplynutí minimálne štyroch týždňov začnite ocot chutnať. Ak sa vám zdá málo kyslý, nechajte ho ešte zrieť v nádobe na tmavom a teplom mieste. Potom ocot prelejte do fľaše a dobre uzavrite. Ocot po uzavretí už nedostáva kyslík a prestane kvasiť. Je pripravený na použitie.

V ďalšom článku vám prezradíme, aké chyby môžete urobiť pri výrobe jablčného octu.

Nely 3010

Recent Posts

Trávenie počas Vianoc: Tieto bylinky vás zachránia po ťažkých jedlách

Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…

6 hodín ago

Škodia vonné sviečky zdraviu? Pravda, ktorú potrebujete vedieť

Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…

1 deň ago

Netradičné vianočné recepty: Chutné a zdravé alternatívy pre každého

Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…

2 dni ago

Ako sa počas Vianoc starať o zdravie pečene: Praktické tipy na zdravšie sviatky

Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…

3 dni ago

Bylinkové čaje proti nespavosti: Aké je tajomstvo pokojnej noci?

Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…

4 dni ago

Sterilizovaný hlávkový šalát ako chutná príloha k jedlu, a nielen to

Sterilizovaný hlávkový šalát môže byť chutnou možnosťou, ako uchovať vitamíny z vašej záhrady aj počas…

5 dní ago