Ako správne skladovať zemiaky, tu je 5 krokov

ako správne skladovať zemiaky? Zemiaky na poli po vykopaní Zemiaky dokážu vydržať pomerne dlho, avšak treba dodržať niekoľko zásad. Zdroj foto: Depositphotos

Zemiaky sa môžu nevhodným skladovaním znehodnotiť. Ako správne skladovať zemiaky? Existuje 5 krokov, ktoré predlžia ich trvanlivosť. 

Zemiaky sú základnou potravinou mnohých kultúr po celom svete. Je to všestranná zelenina, ktorá sa dá použiť do všetkého od polievok, hlavných jedál až po prílohy. Ich pestovanie je lacné, plné živín a možno ich skladovať po dlhú dobu. Väčšina z nás už nemá pivnice na koreňovú zeleninu, ale stále môžeme použiť rovnaké princípy na uskladnenie plodín v zime v našich moderných domácnostiach. Tu je 5 krokov, ako správne skladovať zemiaky.

Krok 1: Triedenie zemiakov

Keďže niektoré druhy zemiakov vydržia pri skladovaní dlhšie ako iné, triedenie podľa odrôd uľahčí nájdenie tých, ktoré majú kratšiu dobu skladovania a použijeme ich ako prvé. Preto treba dobre poznať odrodu, ktorú vysádzame.

Taktiež sa treba zamerať na zemiaky, ktoré sú preseknuté, obité, s porušenou šupkou alebo inak poškodené. Tie skôr podliehajú hnitiu a môžu tak poškodiť zdravé hľuzy vedľa nich. Pretriedime tiež zelené zemiaky. Tie hneď vyhodíme, pretože sú jedovaté.

Krok 2: Zemiaky necháme vyschnúť

Neumyté zemiaky je pred uskladnením potrebné rozložiť v jednej vrstve do plytkých škatúľ a zakryť tmavou utierkou, aby sa zabránilo prieniku svetla, no zároveň mohol cirkulovať vzduch. Zemiaky je potrebné nechať niekoľko týždňov odležať v miestnosti s teplotou medzi 10 až 15 ˚C.

Krok 3: Vhodné miesto na skladovanie

Zemiaky po vysušení môžeme uložiť do pivnice na koreňovú zeleninu, alebo ak nemáme, do tmavej dobre vetranej miestnosti s teplotou 7 až 10 °C. Relatívna vlhkosť by mala byť okolo 95 %, aby sa zabránilo vysychaniu hľúz.

Pri nižšej teplote hrozí zas, že zemiaky budú sladké, pri vyššej sa zase môžu pokaziť alebo začať klíčiť. Ideálnym miestom je spomínaná pivnica alebo špajza, kde je konštantná teplota a vlhkosť.

Prečo ich chrániť pred svetlom

Svetlo zapríčiní, že zemiaky začnú produkovať solanín, toxickú látku, ktorá spôsobuje, že šupka zozelenie a chuť je horká. Takéto zemiaky nie sú vhodné na konzumáciu. Preto ich skladujeme v nepriehľadných vreciach, košoch alebo škatuliach.

Nedávajme ich k ovociu

Zemiaky nikdy neskladujeme blízko jabĺk, banánov alebo iného ovocia, ktoré produkuje etylén. Tento plyn urýchľuje proces zrenia a klíčenia zemiakov.

Krok 4: Zemiaky pred uskladnením zabalme

Zemiaky sa najlepšie skladujú v debničkách alebo kartónových krabiciach s otvormi na vetranie. Jej spodok vystelieme vrstvou pokrčeného alebo postrihaného papiera. Dáme vrstvu zemiakov a na ne znovu rozložíme vrstvu papiera. Pokračujeme vrstvením, kým sa debnička nenaplní. Na vrchu by mala byť vrstva postrihaného papiera. Zemiaky vydržia takto uskladnené 4-9 mesiacov v závislosti od odrody.

Pozor však, zemiaky potrebujú dýchať, preto ich nikdy nenechávajme v plastových taškách, kde by sa mohla hromadiť vlhkosť, čo vedie k hnilobe.

Krok 5: Pravidelná kontrola uskladnených zemiakov

Po pár týždňoch by sme si mali nájsť čas a urobiť pravidelnú kontrolu uskladnených zemiakov. Dobre ich prezrieme a tie, čo zacínujú hniť, okamžite odstránime.

Ako spoznať zmrznuté zemiaky a čo s nimi robiť?

Zmrznuté zemiaky je možné rozoznať podľa vodnatej štruktúry, zmeny farby na priehľadnú alebo šedastú, a často majú aj sladkastú chuť. Tento stav nastáva, keď sú zemiaky skladované pri teplotách nižších ako 4 °C. Škrob sa v nich začne meniť na cukor, čo ovplyvňuje nielen chuť, ale aj konzistenciu pri varení.

Ako ich spracovať?

Po uvarení: Ak sú zemiaky zmrznuté, ich konzistencia môže byť mäkká až mazľavá. Najlepšie je ich použiť na prípravu zemiakovej kaše, polievok alebo plniek, kde sa ich štruktúra menej prejaví.
Pečenie alebo smaženie: Vyhnime sa smaženiu alebo pečeniu zmrznutých zemiakov, pretože sa pri vysokých teplotách môžu pripáliť a chuť bude nepríjemná.

Preventívny krok: Pred použitím ich nechajme pomaly rozmraziť na chladnom mieste (nie pri izbovej teplote), aby sa minimalizovali škody.

Aj keď zmrznuté zemiaky nie sú ideálne, dajú sa stále využiť pri tepelnej úprave, ktorá ich sladkastú chuť a textúru potlačí. Pre istotu ich však pred spracovaním vždy dôkladne skontrolujeme.