Využite tento netradičný spôsob spracovania vašej úrody. Ak chcete vedieť, ako sterilizovať v tlakovom hrnci, čítajte ďalej.
Viete, že tlakový hrniec, významný pomocník v modernej domácnosti, je vhodný na domáce konzervovanie kyslých aj nekyslých potravín? V nasledujúcich riadkoch sa dozvieme, ako sterilizovať v tlakovom hrnci tak, aby sa nám ani jedna zaváranina nepokazila. A navyše ušetríme čas. Tlakový hrniec sa hodí najmä na sterilizovanie mäsa, hrášku a iných nekyslých potravín a ďalej na rozváranie a parenie ovocia a zeleniny.
Na tento účel použijeme čo najväčší hrniec, poháre ukladáme priamo na dno a zalejeme asi do polovice vodou. Malé poháre môžeme uložiť vo dvoch vrstvách, hrniec uzatvoríme a obsah rýchle uvedieme do varu. Sterilizujeme rozlične dlhý čas, podľa druhu a veľkosti pohára.
Kompóty, huby a zeleninu v octovom náleve môžeme sterilizovať pri teplote 100 °C, t.j. bez nasadenia klobúčika na otvor v pokrievke. Začiatok sterilizácie rátame od času, keď začne unikať para, čo je asi za 10 minút. Sterilizujeme pri mierne unikajúcej pare najmenej 5 minút až 10 minút.
Zeleninu a tvrdé ovocie môžeme sterilizovať aj s nasadeným klobúčikom, a to na miernom ohni, pričom počítame dĺžku sterilizácie odvtedy, keď sa začne klobúčik chvieť ( pískať ). Malo by to byť približne 2 až 5 minút. Potom hrniec odstavíme a necháme samovoľne vychladnúť. Ak pri naklonení klobúčika vôbec neuniká para, hrniec otvoríme a poháre vyberieme.
Príprava ovocných kvasov na výrobu destilátovHuby alebo zeleninu v slanom náleve či vo vode, sterilizujeme za mierneho chvenia klobúčika 10 až 30 minút, prípadne aj dlhšie. Po uplynutí sterilizačného času hrniec odstavíme a obsah necháme samovoľne vychladnúť.
Sterilizovanie v tlakovom hrnci je veľmi rýchle a účinné, pretože sa robí za vysokých teplôt. Do hrnca uložíme čo najviac pohárov a sterilizujeme ich postupne, ako si kompóty pripravujeme. Vyparenú vodu podľa potreby dolievame. Studené poháre ukladáme do vody najviac 40 °C teplej, aby nepraskli.
Kto by odolal šťavnatým strapcom sladkého hrozna, ktoré sú plné chuti, vitamínov a slnečných lúčov?…
Plánujete tento rok vlastnú zeleninovú záhradu, či pestovanie drobného ovocia? Spoznajte 4 základné podmienky, ktoré…
Pôda – základ života na Zemi a nevyhnutná podmienka pre pestovanie plodín. Pre vinohradníkov je…
Nevoľnosť či bolesť hlavy – tieto príznaky sú neklamným znakom toho, že ste to s…
Máme pre vás niekoľko receptov, ktoré osviežia vašu silvestrovskú oslavu. Koktaily môžete pripraviť buď v…
Príprava na ďalší vegetačný rok začína už v januári. Na čo všetko treba myslieť už…