Okrem sterilizácie v sterilizačnom alebo kuchynskom hrnci či v rúre na pečenie, o ktorých sme písali v predchádzajúcom článku, sa na konzervovanie našej úrody dá využiť aj tlakový hrniec. Prezradíme vám ako konkrétne sterilizovať v tlakovom hrnci.
Tlakový hrniec, významný pomocník v modernej kuchyni, sa tiež dá využiť na domáce konzervovanie zaváranín.
Ako sterilizovať v tlakovom hrnci?
Na tento účel použijeme čo najväčší hrniec , poháre ukladáme priamo na dno a zalejeme ich asi do polovice vodou. Malé poháre môžeme uložiť vo dvoch vrstvách, hrniec uzatvoríme a obsah rýchle uvedieme do varu. Sterilizujeme rozlične dlhý čas podľa druhu a veľkosti pohára.
Kompóty, zeleninu a huby v octovom náleve môžeme sterilizovať pri teplote 100 °C. začiatok sterilizácie rátame od času, keď začne unikať para, čo je asi za 10 minút. Sterilizujeme pri mierne unikajúcej pare najmenej 5 minút. Po uplynutí tohto času odstavíme a necháme samovoľne vychladnúť. Ak pri stlačení poistného ventilu vôbec neuniká para, otvoríme viečko a zaváraniny vyberieme.
Ako sa robí sterilizovaná cvikla. Tu je všetko, čo treba vedieťNekyslé potraviny, ako je zelenina a huby v slanom náleve alebo vo vode, sterilizujeme na miernom ohni 10 až 30 minút, prípadne aj dlhšie podľa druhu a tvrdosti zeleniny.
Sterilizovanie v tlakovom hrnci je veľmi rýchle a účinné, pretože sa robí za vysokých teplôt. Do hrnca dávame čo najviac pohárov a sterilizujeme ich postupne, ako si zaváraniny pripravujeme. Vyparenú vodu podľa potreby dolievame, studené poháre ukladáme do vody najviac 40 °C teplej, aby poháre nepraskli.