Ako sterilizovať v tlakovom hrnci

Ako sterilizovať v tlakovom hrnci Zdroj foto: Naša záhradka.sk

Okrem sterilizácie v sterilizačnom alebo kuchynskom hrnci či v rúre na pečenie, o ktorých sme písali v predchádzajúcom článku, sa na konzervovanie našej úrody dá využiť aj tlakový hrniec. Prezradíme vám ako konkrétne.

Tlakový hrniec, významný pomocník v modernej kuchyni, sa tiež dá využiť na domáce konzervovanie zaváranín.

Ako sterilizovať v tlakovom hrnci?

Na tento účel použijeme čo najväčší hrniec , poháre ukladáme priamo na dno a zalejeme ich asi do polovice vodou. Malé poháre môžeme uložiť vo dvoch vrstvách, hrniec uzatvoríme a obsah rýchle uvedieme do varu. Sterilizujeme rozlične dlhý čas podľa druhu a veľkosti pohára.

Kompóty, zeleninu a huby v octovom náleve môžeme sterilizovať pri teplote 100 °C. začiatok sterilizácie rátame od času, keď začne unikať para, čo je asi za 10 minút. Sterilizujeme pri mierne unikajúcej pare najmenej 5 minút. Po uplynutí tohto času odstavíme a necháme samovoľne vychladnúť. Ak pri stlačení poistného ventilu vôbec neuniká para, otvoríme viečko a zaváraniny vyberieme.

Ako sa robí sterilizovaná cvikla. Tu je všetko, čo treba vedieť

Nekyslé potraviny, ako je zelenina a huby v slanom náleve alebo vo vode, sterilizujeme na miernom ohni 10 až 30 minút, prípadne aj dlhšie podľa druhu a tvrdosti zeleniny.

Sterilizovanie v tlakovom hrnci je veľmi rýchle a účinné, pretože sa robí za vysokých teplôt. Do hrnca dávame čo najviac pohárov a sterilizujeme ich postupne, ako si zaváraniny pripravujeme. Vyparenú vodu podľa potreby dolievame, studené poháre ukladáme do vody najviac 40 °C teplej, aby poháre nepraskli.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close