Ako urobiť šípkovú marmeládu

ako urobiť šípkovú marmeládu Zdroj foto: Pixabay

Šípky práve teraz dozrievajú. Ak ste sa rozhodli pre ich zber, prezradíme vám, ako urobiť šípkovú marmeládu.

Šípky a ich zber patrí tradične k jeseni a .k príchodu zimy. Už malé dieťa vie, že sú bohatým zdrojom vitamínu C. Preto si mnohí z nás z nich chystajú nielen na zimu džemy, marmelády alebo mušty. Ak hľadáte recept, ako urobiť šípkovú marmeládu, ste na správnom mieste.

Šípky: Zoznámte sa s úžasnými účinkami tejto rastliny

Postup, ako urobiť šípkovú marmeládu

Na šípkovú marmeládu budeme potrebovať:

2 litre šípkového pretlaku, 1,2 kg kryštálového cukru.

Postup:

Dobre zrelé šípky očistíme, umyjeme, dáme do rajnice, zalejeme vodou a uvaríme dobre do mäkka. Potom ich prelisujeme, zmiešame s cukrom a počkáme, až kým sa cukor neroztopí. Za stáleho miešania po troche uvaríme dohusta a hneď nalievame do pripravených pohárov.Dobre uzavrieme a na 5 minút prevrátime hore dnom. Po vychladnutí uskladníme na suchom a tmavom mieste.

Tipy na zber šípok

Najlepší čas na zber šípok je v zime, keď zmäknú, najmä po prvom mraze. Ale zbierať sa môžu aj skôr, záleží, ako ich chcete ďalej použiť a spracovať.

Šípky sú zrelé, keď sú jasne červené a jemné na dotyk.

Zbierajte ich pomocou nožníc, aby ste ochránili svoj ružový krík pred poškodením.
Pamätajte, že ruže majú tŕne, takže sa chráňte rukavicami, dlhými nohavicami, košeľou s dlhým rukávom a topánkami s uzavretou špičkou.

Po nazbieraní vložte šípky do sitka a opláchnite vodou a sú pripravené na použitie! Tipy na ďalšie spracovanie nájdete v druhom článku.

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close