Nasledujúce recepty sú určené pre milovníkov netradičných ovocných vín. Ak vás zaujíma, ako urobiť víno zo sliviek, čítajte ďalej.
Existujú viaceré spôsoby, ako urobiť víno zo sliviek. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete dva z nich.
Slivkové víno – prvý recept
Budeme potrebovať:
3,5 l slivkovej šťavy, 1 liter vody, 750 g kryštálového cukru.
Postup:
Zrelé slivky umyjeme, kôstky vyberieme a slivky dobre roztlačíme. Pridáme polovicu rozdrvených kôstok, premiešame a necháme vo vhodnej nádobe niekoľko dní kvasiť. Počas kvasenia občas premiešame. Keď slivky dobre pustia šťavu, vylisujeme ich a odmeriame.
Vodu zmiešame s cukrom, necháme ho roztopiť a premiešame s vylisovanou šťavou. Nalejeme do pripraveného demižóna, založíme kvasnú rúrku a necháme kvasiť na teplom mieste. Potom preložíme na chladnejšie miesto, kým nevykvasí. Vykvasené a ustáte víno opatrne stočíme gumovou hadicou do čistého demižóna a necháme dobre ustáť. Po úplnom vyčistení stočíme do fliaš a uložíme na chladné miesto.
Víno zo sušených sliviek
Budeme potrebovať:
1 kg sušených sliviek, 3 litre vody, 1 kg kryštálového cukru, trocha kvasiniek, kúsok celej škorice, 5 voňavých klinčekov.
Postup:
Sušené slivky umyjeme vo vlažnej vode a dáme do päťlitrového pohára. Vodu s cukrom prevaríme, do vlažného roztoku primiešame malé množstvo čistej kultúry kvasiniek a nalejeme do pohára. Potom pridáme škoricu a voňavé klinčeky, pohár zaviažeme celofánom alebo pergamenovým papierom, ktorý dobre predierkujeme, a necháme kvasiť na teplom mieste šesť týždňov. Po vykvasení víno stočíme do čistého demižóna, pridáme na 1 liter vína 100 g kryštálového cukru a necháme ustáť. Čisté víno stočíme do fliaš a uložíme na chladné miesto.