Ako urobiť víno zo sliviek

ako urobiť víno zo sliviek Zdroj foto: Pixabay

Nasledujúce recepty sú určené pre milovníkov netradičných ovocných vín. Ak vás zaujíma, ako urobiť víno zo sliviek, čítajte ďalej. 

Existujú viaceré spôsoby, ako urobiť víno zo sliviek. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete dva z nich.

Lahodné tekvicové jadierka s rozmarínom

Slivkové víno – prvý recept

Budeme potrebovať:

3,5 l slivkovej šťavy, 1 liter vody, 750 g kryštálového cukru.

Postup:

Zrelé slivky umyjeme, kôstky vyberieme a slivky dobre roztlačíme. Pridáme polovicu rozdrvených kôstok, premiešame a necháme vo vhodnej nádobe niekoľko dní kvasiť. Počas kvasenia občas premiešame. Keď slivky dobre pustia šťavu, vylisujeme ich a odmeriame.

Vodu zmiešame s cukrom, necháme ho roztopiť a premiešame s vylisovanou šťavou. Nalejeme do pripraveného demižóna, založíme kvasnú rúrku a necháme kvasiť na teplom mieste. Potom preložíme na chladnejšie miesto, kým nevykvasí. Vykvasené a ustáte víno opatrne stočíme gumovou hadicou do čistého demižóna a necháme dobre ustáť. Po úplnom vyčistení stočíme do fliaš a uložíme na chladné miesto.

Víno zo sušených sliviek

Budeme potrebovať:

1 kg sušených sliviek, 3 litre vody, 1 kg kryštálového cukru, trocha kvasiniek, kúsok celej škorice, 5 voňavých klinčekov.

Postup:

Sušené slivky umyjeme vo vlažnej vode a dáme do päťlitrového pohára. Vodu s cukrom prevaríme, do vlažného roztoku  primiešame malé množstvo čistej kultúry kvasiniek a nalejeme do pohára. Potom pridáme škoricu a voňavé klinčeky, pohár zaviažeme celofánom alebo pergamenovým papierom, ktorý dobre predierkujeme, a necháme kvasiť na teplom mieste šesť týždňov. Po vykvasení víno stočíme do čistého demižóna, pridáme na 1 liter vína 100 g kryštálového cukru a necháme ustáť. Čisté víno stočíme do fliaš a uložíme na chladné miesto.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close