Choroby jabĺk: Na tieto problémy si dajte pozor

choroby jabĺk Zdroj foto: Pixabay

Choroby jabĺk môžu zničiť vašu úrodu. Preto treba dávať na to pozor najmä pri uskladnení tohto ovocia.

Našu radosť z úrody nám môžu pokaziť choroby jabĺk, ktoré ak prehliadneme, môžu poškodiť i zdravé uskladnené pozbierané plody. Je preto dobré poznať, s akými problémami môžeme mať do činenia a ako sa tomu dá predchádzať.

Najčastejšie choroby jabĺk počas uskladnenia

Počas skladovania postihujú ovocie nebezpečné hniloby a škodce. Niektoré z nich vznikajú ešte na strome, iné sa do plodov dostanú počas uskladnenia. Tu sú najčastejšie z nich.

Rastliny z dovolenky, dajú sa pestovať doma?

Horká hniloba

Túto chorobu spôsobujú huby typu Glomerella cingulata, ktoré napádajú jablká najmä po dlhšom uskladnení. Vzniká vplyvom daždivého počasia počas rastu, ak sa jablká obijú a poškodia pri zbere alebo sú ohryzené živočíšnymi škodcami. Horká hniloba sa prejavuje tak, že na napadnutých jablkách sa tvoria hnedé škvrny, ktoré sa rýchlo zväčšujú. Ovocie sa stáva horkým a postupne černie.

Ako sa tomu dá zabrániť

Uskladňujte iba nepoškodené plody, jablká pravidelne kontrolujte a preberajte. Stromy tiež počas vegetácie pravidelne ošetrujte.

Monilióza ( hnedá hniloba )

Ide o najbežnejšiu a zároveň najnebezpečnejšiu chorobu, ktorá napáda uskladnené jablká. Huba  Monilinia fructigena napáda ovocie najmä v mieste mechanického poškodenia hmyzom. Počas vegetácie sa rozširuje za daždivého a vlhkého počasia. Výskyt tejto choroby spoznáte podľa hnednutia dužiny jablka, ovocie začína hniť a hniloba sa rozširuje i na ostatné časti jablka.

Ako sa tomu dá zabrániť

Poškodené plody treba odstraňovať zo stromu už počas dozrievania ovocia. Taktiež treba nezabudnúť na vhodnú biologickú či chemickú ochranu proti škodcom. Počas zberu by sme mali byť opatrní, aby sa jablká nepoškodili. Pred uskladnením je potrebné miestnosť vyvetrať, sklad by mal byť suchý a tmavý. Pomôže tiež chemická ochrana proti chrastavosti, ktorá sa vykoná mesiac pred uskladnením úrody.

Sklovitosť jabĺk

Príčinou sklovitosti býva nevyrovnaná výživa, veľké výkyvy denných a nočných teplôt. Jej rozvoju pomáha aj uskladnenie vo vlhkom prostredí. Niektoré odrody jabĺk sú na výskyt tejto choroby náchylnejšie ako iné ( napríklad odrody Gloster, Coxova reneta a podobne). To, že sú plody napadnuté sklovitosťou spoznáte podľa toho, že na povrchu sa objavujú tmavozelené vodnaté škvrny, dužina je sklovitá a priezračná.

Ako sa tomu dá zabrániť

Náchylné sú na ňu odrody, ktoré nie sú vhodné na dlhšie uskladnenie, preto ich prednostne spotrebujte.

 

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close