Čo vieme o pestovaní bazalky a jej využití?

bazalka, bylinky Zdroj foto: Pixabay

Vôňa čerstvej bazalky je balzamom za každých okolností. Je potrebné sa o ňu vedieť správne postarať, aby sme z nej mali čo najväčší prínos.

Vedeli ste, že listy bazalky sa môžu meniť podľa odrody? Listy môžu byť sfarbené od tmavofialovej po svetlozelenú, no chuť bazalky sa tým nezmení. Rastlina môže dosahovať výšku až 60 cm. Bazalke sa najlepšie darí v pôde bohatej na živiny a najviac potrebuje teplo v období medzi koncom apríla a májom. V tomto čase je najlepšie ak ju dáte do skleníka alebo na slnečný parapet, kde môže čerpať čo najviac tepla.

Netradičná liečivá záhrada, poznáte tieto málo známe bylinky?

Čomu sa vyvarovať

Ak chcete, aby vám bazalka neuschla, nesmiete ju príliš často polievať, pretože príliš časté zalievanie vedie k jej chradnutiu. Rovnako ak z nej často odtrhávate lístky po jednom a používate ich napríklad do varenia, bylinka časom uschne. Nerobte to už v tejto forme. Radšej si počkajte, kým vykvitne a naraz listy bylinky obtrhajte. Ak chcete, aby vám bazalka kvitla správne po celý rok, odtrhávajte listy z dospelej bazalky iba za pekného počasia, pretože táto bylina je veľmi náchylná na podnebie. Ak ich zozbierate v nesprávnom čase, môže sa stať, že o bazalku prídete úplne.

bazalka
Zdroj foto: Pixabay

Ako správne bazalku použiť

Listy bazalky sú veľmi silne aromatické, až natoľko, že môžu potlačiť vôňu iného korenia. Ak používate bazalku do varenia, stráca vitamíny, ktoré sú prospešné pre naše telo. Zdravé výťažky z bazalky prijmeme vtedy, ak ju nevaríme ale použijeme ju čerstvú priamo napríklad v šalátoch. Rovnako sušená bazalka je skvelým korením do ochutenia jedál, ale sušená stráca vitamíny, ktoré sú pre nás dôležité.

Ako poraziť jarnú únavu? Využite silu prírody a zásobte telo vitamínmi

Čerstvú ju môžete použiť do šalátov, do cestovín alebo k rybacím pokrmom. Do rôznych omáčok ju pridajte až na úplný záver, ktorý dodá omáčke tú správnu, výraznú chuť, ktorú vie vytvoriť práve bazalka.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close