Dôležité zásady, ktoré treba dodržiavať pri zbere úrody

zber úrody Zdroj foto: www.našazáhradka.sk

Už počas letných mesiacov môžeme na našich záhradách tešiť pri zbere úrody. Poradíme vám niekoľko zásad, ktoré je užitočné vedieť.

Vedeli ste, že čerešne, jahody, ríbezle a egreše treba zbierať nožnicami? Platí to i pri zbere cukety a strukovín. Prečo? Pri tomto spôsobe zberu nezničíte rodiace konáre a výhonky. To platí najmä pri jahodách. Nepoškodíte tak kvety a dozrievajúce plody.

Chcete, aby vám cukety a tyčová fazuľa viac rodili? Často a pravidelne ich zbierajte. Tak podporíte tvorbu ďalších kvetov a následne úrody.

5 prírodných riešení ako sa zbaviť mravcov

V prípade zberu strukovej fazule platí nechať na záhone len korene, ktoré vám vyživia pôdu dusíkom na budúci rok. Fazuľové struky, ktoré chcete použiť ako semeno, zbierajte v plnej zrelosti a s celou rastlinou, ktorú zaveste a nechajte vysušiť.

Koreňovú zeleninu, ako je mrkva, petržlen a čierny koreň, vyberajte zo zeme vidlami. Mrkva sa dá vyťahovať aj ručne. Ak nechcete, aby vám ostala v ruke mrkvová vňať bez koreňa, poistite sa nasledujúcim spôsobom. Pred vytiahnutím ju skúste mierne zatlačiť do pôdy. Tak sa vám zväčší otvor a pretrhnete korienky, ktoré vám bránia ľahšiemu vytiahnutiu.

Vhodný zber kukurice vám prezradia vlásky vo vrchnej časti klasu. Zo začiatku bývajú zelené. Keď začnú schnúť a ich sfarbenie sa mení na tmavohnedú, šúľok klasu je zrelý a vhodný na zber.

Aké živiny v pôde sú nenahraditeľné pre rastliny v záhrade

Kedy sa zbierajú polozrelé plody? Napríklad v prípade baklažánov. Príliš dozreté baklažány už nie sú tak chutné, ako keď ich pozberáte skôr. Platí to aj v prípade cukiet a kukuričných klasov, ktoré sú lahodnejšie a sladšie. A aj skôr pozbieraná listová zelenina je mäkšia a jemnejšia.

Pre dlhšie uskladnenie cukety, zemiakov, fazule, mrkvy alebo červenej repy je potrebné pozbierať tieto plody v plnej zrelosti. Tak vám dlhšie úroda vydrží.

Komentáre

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close