Kam patrí kečup? Chladnička vs. špajza a skryté riziká kupovaného produktu

Kam patrí kečup? Ruka ukladajúca fľašu kečupu do chladničky – patrí kečup do chladničky alebo špajze? Má sa kečup skladovať v chladničke alebo v špajzi? Zdroj foto: Depositphotos

Položili ste si niekedy otázku „Kam patrí kečup?“ Môžete ho skladovať v špajzách alebo ho treba dať radšej do chladničky? A zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako znie správna otázka? Možno skladovanie nie je tým skutočným problémom, ale niečo celkom iné. 

Je to večná dilema, ktorá dokáže rozdeliť aj tie najharmonickejšie domácnosti. Niektorí si bez kečupu v chladničke nevedia predstaviť život, iní trvajú na tom, že ho treba nechať v špajze, pretože v reštauráciách ho tiež nikto nechladí. A do toho prichádza známa značka kečupov s vyhlásením: „Pre informáciu: Kečup ide do chladničky!“

Ale je to naozaj také jednoznačné? Pravda je o niečo zložitejšia. To, kde kečup skladujete, v skutočnosti môže mať menší vplyv na vaše zdravie ako to, čo sa v ňom nachádza. A to je tá skutočná debata, ktorá by mala vyvolať pozornosť.

Kam patrí kečup? Chladnička alebo špajza?

Kečup obsahuje paradajky, ocot a soľ – prírodné konzervanty, ktoré zabraňujú rastu baktérií. Preto mnohé značky tvrdia, že neotvorený kečup môže pokojne zostať pri izbovej teplote.

Lenže po otvorení sa veci menia:

  • Chuť sa zhoršuje, keďže kečup vystavený vzduchu postupne oxiduje.
  • Textúra sa mení – kečup sa stáva tekutejším, zložky sa oddeľujú.
  • Bez konzervačných látok sa kazí rýchlejšie.

Ak teda kupujete bežný komerčný kečup, jeho skladovanie v špajzách je možné, ale ak si chcete zachovať lepšiu chuť a kvalitu, chladnička je lepšia voľba.

Čo skrýva kečup?

Kečup sa môže javiť ako nevinne vyzerajúca omáčka. Ale naozaj ste sa niekedy pozerali na jeho zloženie? Podľa výživovej poradkyne Jenny Hills niektoré fakty o kečupe by vás mohli zaskočiť.

  1. Kečup = cukrová bomba

V priemere tvoria 22 % kečupu cukry. To znamená, že v každej polievkovej lyžici je asi 4 gramy cukru. To je viac ako v niektorých sladkých malinovkách.

A čo je ešte horšie? Mnoho značiek používa kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy (HFCS), ktorý je podľa výskumu publikovanom v American Journal of Clinical Nutrition spájaný s obezitou, cukrovkou 2. typu a dokonca aj zhoršenou funkciou pečene.

  1. Sodíková pasca

Kečup obsahuje vysoké množstvo soli, ktorá môže prispievať k vysokému krvnému tlaku.

Jedna polievková lyžica kečupu obsahuje až 167 mg sodíka. A ruku na srdce – kto si dá len jednu lyžicu?

  1. Umelé prísady a „prírodné dochucovadlá“

Niektoré kečupy obsahujú glutaman sodný (MSG), ktorý sa spája s bolesťami hlavy, nevoľnosťou, obezitou a dokonca zápalovými ochoreniami.

Riešenie? Vyrobte si kečup doma!

Najlepšia voľba? Vyrobiť si kečup doma. Bez zbytočných konzervantov a umelých prísad.

Tu je jednoduchý recept:

Ingrediencie:

  • 170 g paradajkovej pasty
  • 2 PL jablčného octu
  • 1/2 PL medu alebo javorového sirupu
  • 1/4 ČL morskej soli
  • 1/4 ČL cibuľového prášku
  • 1/8 ČL cesnakového prášku
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1/2 šálky vody

Postup:

  1. Všetky ingrediencie (okrem vody) zmiešajte.
  2. Pridajte vodu a miešajte, kým nezískate požadovanú konzistenciu.
  3. Uchovávajte v chladničke a nechajte niekoľko hodín odstáť, aby sa chute prepojili.

Domáci kečup vám vydrží 2-3 týždne a hlavne viete, čo v ňom je!

Konečný verdikt: Kam patrí kečup?

Ak používate komerčný kečup, chladnička pomôže zachovať chuť. Ak si ho vyrobíte doma, chladenie je nutnosťou.

Ale tá najdôležitejšia otázka je: Naozaj chcete jesť komerčný kečup plný cukru, soli a chemikálií? Možno je čas zamyslieť sa nad zdravšou alternatívou!