Recepty a nápady

Kapusta kvasená v sude od našej babky

Urobte si zdravú potravinu, ktorá by nemala chýbať vo vašom jedálničku. Kapusta kvasená v sude vás bude zásobiť vitamínmi aj počas zimných mesiacov.

Kapusta kvasená v sude

Budeme potrebovať:

Tvrdé hlávky bielej kapusty. Na jeden kilogram kapusty 20 g soli, rasca, celé čierne korenie, bobkový list, cibuľa, prípadne trocha cukru a malé jablká.

Postup:

Najskôr sud niekoľkokrát poriadne vydrhneme horúcou vodou a vypláchneme. Kapustu očistíme od vrchných alebo nahnitých listov, prekrojíme, vyrežeme hlúby, postrúhame na tenké rezance a premiešame so soľou, s rascou, prípadne s trochou cukru, s celým čiernym korením, bobkovým listom a pokrájanou cibuľou.

Piesočné blchy: Čo sú to a ako im predchádzať

Spodok suda vyložíme čistými kapustnými listami. Potom doň po troche nasýpame postrúhanú kapustu, ktorú zakaždým dobre ubijeme dreveným tĺkom, až kým nepustí šťavu. Medzi kapustu môžeme ukladať aj menšie kyslé jablká. Takto pokračujeme, až kým všetko nespotrebujeme. Povrch kapusty zakryjeme čistými kapustovými listmi, založíme čistými drevenými doštičkami, zaťažíme väčším kameňom a necháme v teplejšej miestnosti, aby kapusta mohla dobre kvasiť. Asi po týždni kameň zložíme, doštičky umyjeme v teplej vode a pozberáme bielu penu.

Potom znova založíme doštičky, zaťažíme a necháme ešte asi týždeň kvasiť na teplom mieste. Asi po dvoch týždňoch umývanie znovu zopakujeme, povrch kapusty zakryjeme bielym, čistým plátnom, založíme doštičkami, zaťažíme a sud preložíme do chladnejšej miestnosti. Kapustu umývame každý týždeň, neskôr aj častejšie. Pri každom umývaní biele plátno vyperieme v teplej vode, doštičky umyjeme, bielu penu pozberáme a umyjeme aj boky suda.

Musíme dbať o čistotu kapusty a o to, aby bola stále zakrytá šťavou. Keby sa stalo, že povrch kapusty nie je zakrytý šťavou, nalejeme na ňu slabo osolenú, prevarenú a vychladnutú vodu ( na 1 liter vody dáme 10 g soli). Menšie množstvo kapusty môžeme kvasiť aj v kameninových nádobách.

 

Nely 3010

Recent Posts

Ako odlíšiť larvy motýľov a chrobákov?

Spoznajte užitočné rady, ktoré sa hodia záhradkárom i milovníkom prírody. Ako odlíšiť larvy motýľov a…

28 minút ago

Trávenie počas Vianoc: Tieto bylinky vás zachránia po ťažkých jedlách

Trávenie počas Vianoc dostane riadne zabrať. Našťastie príroda nám dokáže podať pomocnú ruku prostredníctvom týchto…

23 hodín ago

Škodia vonné sviečky zdraviu? Pravda, ktorú potrebujete vedieť

Najmä počas vianočných sviatkov sú najobľúbenejšou dekoráciou. Avšak pozor. Škodia vonné sviečky zdraviu a máme…

2 dni ago

Netradičné vianočné recepty: Chutné a zdravé alternatívy pre každého

Máme pre vás tipy na netradičné vianočné recepty vhodné pre vegánov, ľudí s intoleranciou na…

3 dni ago

Ako sa počas Vianoc starať o zdravie pečene: Praktické tipy na zdravšie sviatky

Vianoce a zdravie pečene: Prečo je dôležité nezabúdať na najväčší dar? Pretože ide o jeden…

4 dni ago

Bylinkové čaje proti nespavosti: Aké je tajomstvo pokojnej noci?

Únava je vaša stála spoločníčka? Prírodné riešenie je bližšie, ako si myslíte. Predstavujeme vám bylinkové…

5 dní ago