Lekvár, džem či marmeláda? Spoznajte dôležité zásady

Rôzne druhy ovocných zaváranín v pohároch: lekvár, džem a marmeláda obklopené čerstvým ovocím. Poznajte rozdiely medzi lekvárom, džemom a marmeládou a vyberte si ten pravý pre vás. Zdroj foto: Depositphotos

Existujú určité pravidlá, vďaka ktorým sa vám vydarí každý lekvár, džem alebo marmeláda. O aké zásady ide?

Lekvár, džem či marmeláda  patria k našej domácnosti a sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Ak ich pravidelne pripravujete doma, mali by ste poznať tieto pravidlá, vďaka ktorým sa vám podaria.

Ako pripravovať džem?

Džemy pripravujeme zo zdravého a veľmi neprezretého ovocia. Práve takéto totiž obsahuje veľa pektínov. Na rozdiel od marmelád alebo lekvárov, sa džemy pripravujú tak, že jednu polovicu ovocia prelisujeme alebo len dobre rozvaríme, prípadne ju môžeme aj zomlieť na mäsovom mlynčeku. Druhú polovicu ovocia pokrájame na menšie kúsky, ale len pri väčšom ovocí, ako sú marhule, broskyne, ringloty atď.

Ako zistiť, že je džem uvarený?

Či je džem uvarený, zistíme tak, že trocha kvapneme na tanier. Ak po vychladnutí stuhne, je hotový a hneď ho plníme do pohárov.

Džemy, ktoré dobre rôsolovatejú, pri nalievaní za horúca sú riedke a ovocie v pohároch vypláva na povrch. Preto ich radšej nalievame polovychladnuté.

Pri nalievaní horúceho džemu dbáme na to, aby poháre nepopukali. Predídeme tomu tak, že poháre, ktoré chceme plniť, dáme na nôž alebo plech. Môžeme ich položiť aj na vlhkú utierku.

Hotové džemy môžeme uzatvárať viečkom a pretočiť na 5 minút hore dnom, aby sa viečko chytilo. Alebo ich môžeme zakryť celofánom alebo pergamenom, ktorý sme predtým namočili vo vode.

Hríbový šalát so zeleninou, vyskúšajte

Ako pripravovať marmeládu?

Pri marmeládach môžeme použiť na rozdiel od džemov aj zrelšie ovocie. Pred prípravou ho dobre umyjeme a odstránime z neho nejedlé časti. Potom ho prelisujeme prípadne zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozvaríme.

Marmeláda z lisovaného ovocia je jemná a hladká, z rozvareného alebo zomletého ovocia je kúskovitá.

Ovocnú kašu alebo zomleté ovocie najprv varíme bez cukru, kým dobre nezhustne. Menej šťavnaté ovocie pred varením trocha podlejeme vodou, aby sa skôr, kým pustí šťavu, nepripálilo.

Do zhustnutej kaše pridáme odvážený cukor a za stáleho miešania varíme, až kým za vareškou neostáva cestička. Marmeládu zbytočne neprevárame.

lekvár
Zdroj foto: Našazáhradka.sk/MM

Ako zistiť, že je marmeláda uvarená?

Zistenie, či je marmeláda správne uvarená, je dôležité pre zabezpečenie jej správnej konzistencie a trvanlivosti. Tu je niekoľko metód, ktoré môžete použiť:

1. Test s lyžičkou na tanieriku

  1. Pred začiatkom varenia dajte malý tanierik do mrazničky.
  2. Po približne 10-15 minútach varenia marmelády vezmite lyžičku marmelády a kvapnite ju na studený tanierik.
  3. Vráťte tanierik späť do mrazničky na 1-2 minúty.
  4. Potom tanierik vyberte a prejdite prstom cez marmeládu. Ak sa marmeláda zvrásni a zostane oddelená, je pripravená. Ak je stále tekutá a spája sa späť, potrebuje viac času na varenie.

2. Teplomer na cukor

  1. Použite cukrový teplomer na meranie teploty marmelády.
  2. Marmeláda by mala dosiahnuť teplotu približne 105°C (221°F), čo je bod želírovania pre väčšinu ovocných marmelád.

3. Skúška štruktúry

  1. Po niekoľkých minútach varenia, keď marmeláda začína hustnúť, si naberte trochu na lyžičku.
  2. Nechajte ju mierne vychladnúť a potom lyžičku nakloňte. Ak marmeláda padá z lyžičky pomaly v hrudkách, je pravdepodobne hotová. Ak stále kvapká rýchlo a tekuto, potrebuje viac času.

4. Peno-test

  1. Keď sa pri varení marmelády začne tvoriť pena, skúste ju jemne odobrať.
  2. Ak pena zostáva na povrchu a marmeláda sa pod ňou viditeľne zahusťuje, môže byť pripravená.

5. Sledovanie konzistencie pri varení

  1. Marmeláda by mala viditeľne zhustnúť a pri miešaní by ste mali cítiť väčší odpor.
  2. Môžete tiež pozorovať, ako sa marmeláda oddeľuje od stien hrnca pri miešaní.

Každá z týchto metód vám môže pomôcť zistiť, či je vaša marmeláda správne uvarená. Skúsenosť a prax vám tiež pomôžu zlepšiť cit pre správnu konzistenciu.

Ako pripravovať lekvár?

Lekvár sa pripravuje zo zrelého, až prezretého ovocia, a to tak, že prebraté ovocie bez nejedlých častí umyjeme a zomelieme na mäsovom mlynčeku.

Kôstkovité ovocie, ktoré sa ťažko oddeľuje od kôstky, rozvaríme a potom prelisujeme cez sito. Získanú ovocnú kašu najprv odvážime, aby sme mohli určiť dávku kryštálového cukru.

Odváženú ovocnú kašu varíme najprv bez cukru, kým dobre nezhustne, a keď za vareškou už ostáva cestička, prisypeme pripravené množstvo cukru a uvaríme dotuha.

12 nápadov na úsporu miesta na vašej chate, ktoré si zamilujete, časť I.

Ako zistiť, že je lekvár uvarený?

Lekvár nalievame do čistých pohárov a necháme vychladnúť. Potom zistíme, či povrch lekváru je dostatočne stvrdnutý. Keby sa na lekvári po vychladnutí nevytvorila kôra (čo zapríčiňuje krátke varenie), vložíme lekvár do rúry a zasušíme pri miernom ohni.

Po vychladnutí zaviažeme celofánom alebo pergamenom namočeným vo vode a uložíme na chladné a tmavé miesto. Do lekvárov pridávame menej cukru než do džemov a marmelád a dobrým zahustením môžeme lekvár variť aj bez cukru, len ho vždy musíme dať dobre zasušiť do teplej rúry.