Mulčovanie koreňovej zeleniny: Ako na to?

mulčovanie koreňovej zeleniny Foto: Pixabay.com

V predchádzajúcich článkoch sme si hovorili, prečo mulčovať trvalky. Dnes sa dozviete, že aj mulčovanie koreňovej zeleniny prináša určité výhody.

Účel mulčovania koreňovej zeleniny je iný ako v prípade trvaliek. Väčšina ľudí mulčuje koreňovú zeleninu na konci vegetačného obdobia, keď potrebuje úrodu chrániť pred zimou. Ide o naozaj jednoduchý a skvelý spôsob, ako udržať zeleninu vždy čerstvú a  po ruke, aj keď je snehová pokrývka.

Ako na mulčovanie koreňovej zeleniny

1. Ochrana

Ak nemáte vhodnú pivnicu a potrebujete spôsob, ako uložiť svoju koreňovú zeleninu počas zimy, zvážte ich ponechať na záhone. Pred mrazom ich uchráni aspoň desať centimetrová vrstva mulčovacieho materiálu.

Takéto uskladnenie dokonca môže zlepšiť chuť vašich plodín. Platí to v prípade mrkvy, ktorá sa stáva sladšou.

Petržlen alebo paštrnák? Spoznajte rozdiely

2. Platí pre chladnejšie oblasti

Aplikácia materiálu na mulčovanie a ponechanie úrody na hriadkach funguje najmä v teplejších oblastiach. Ak žijete v chladnejších končinách, treba mulč prikryť napríklad doskami a podobne.

3. Chráňte podstielku pred vetrom

Niekedy sa môže stať, že mulč na záhrade môže rozfúkať vietor. Preto ho prikryte plachtovinou, ktorú upevnite kameňmi a podobne.

Keď je počasie horúce, voda v pôde sa rýchlo odparuje a netrvá dlho, kým rastliny pocítia dôsledky sucha – môžu vädnúť alebo strácať plody, paradajky môžu trpieť hnilobou kvetov a zemiaky a iná koreňová zelenina odmietajú dozrieť. Mulčovanie pomáha znižovať rýchlosť odparovania vody, ale je dôležité najskôr sa ubezpečiť, že je mokrá pôda – mulč nanášajte buď po silnom daždi, alebo plochu predtým dôkladne zalejte.

Prečítajte si tiež niečo o používaní organického mulča v zeleninovej záhradke.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close