Recepty a nápady

Najčastejšie chyby pri zaváraní, takto ich odstránite

Nikto z nás si neželá, aby jeho práca vyšla nazmar. Preto buďte pripravení na tieto najčastejšie chyby pri zaváraní a máme pre vás aj rady, ako ich odstrániť. 

Najčastejšie chyby pri zaváraní a ich odstránenie

Neprichytené viečko

Hlavnou chybou je vniknutie vzduchu alebo vody do pohára na začiatku chladenia na vzduchu alebo vo vode. Príčinou je voľný uzáver, ktorý sa najmä pri preplnených pohároch nadvihuje. Preto má viečko fungovať tak, aby počas sterilizácie umožnil unikanie vzduchu, prípadne aj nálevu z pohára, ale pri chladení sa má viečko k otvoru pohára prisať a nedovoliť vniknutiu vzduchu a vody. Pokiaľ môžeme, urobíme na začiatku chladenia také zásahy, aby bol v tejto fáze uzáver hermetický. Sú to predovšetkým tieto zásahy:

  • niekoľkonásobné zatlačenie ( nie zatočenie) viečka novou neopotrebovanou uzatváracou hlavou, čo je nevyhnutné najmä pri viackrát použitých viečkach,
  • dôkladné zatočenie viečka pri pohároch so závitoch ( pred sterilizáciou radšej viackrát otestujte, či je pohár dobre uzatvorený),
  • úprava oceľových pružín alebo pridanie ďalšej novej pružiny pri ryhovaných pohároch,
  • prevrátenie pohára s viečkom, prípadne po jeho viacnásobnom zatlačení,
  • dôkladné očistenie a osušenie okrajov pohára a viečka, aby sa uzáver dobre prichytil.
Najčastejšie chyby pri príprave sterilizovaných uhoriek

Kvasenie a plesnivenie kompótu

Hlavnými príčinami tejto chyby sú:

  • nízka teplota a krátka sterilizácia,
  • nesprávne ukazujúci teplomer,
  • vysoký obsah kvasiniek a plesní na ovocí v dôsledku nehygienických podmienok ( nedostatočné umývanie a pod.)
  • vniknutie vzduchu alebo vody do pohára počas chladenia kompótu.

Kvasenie začína spravidla do jedného mesiaca po výrobe kompótu, plesnivenie neskoršie. V obidvoch prípadoch sú kompóty nepoužiteľné a kvasiaci kompót sa môže pridať do kvasu určeného na výrobu ovocného destilátu ( slivovica a podobne).

Hnednutie plodov

Nezaliate plody v pohári alebo po otvorení kompótu začnú hnednúť vtedy, keď pri sterilizácii neboli dostatočne prehriate, takže nenastalo zničenie ich enzýmov. Hnednutie môže tiež spôsobiť prítomnosť kyslíka zo vzduchu, preto plody majú byť ponorené v náleve a z pohárov musí byť počas sterilizácie odstránený vzduch. 

Hnednutie plodov sprevádza zmena chuti a vône, ako aj úbytok vitamínu C. Preto sa plody počas sterilizácie majú dostatočne prehriať na teplotu najmenej 70 °C, aby sa enzýmy zničili.  

Zlá konzistencia plodov

Mäkkú konzistenciu plodov spôsobuje najmä:

  • použitie prezretého ovocia,
  • spracovanie ovocia nakazeného plesňami,
  • vysoká teplota pri sterilizácii,
  • nevhodná sorta ovocia.

Tvrdú konzistenciu kompótu spôsobuje:

  • nízka teplota a krátka sterilizácia,
  • použitie predčasne obratého ovocia.
Nely 3010

Recent Posts

Odkvitnuté kvety orgovánu: Odstrániť alebo nechať tak? Toto hovorí profesionálny záhradník po 10 rokoch skúseností

Odkvitnuté kvety orgovánu môžu pôsobiť na obľúbenom kríku nevzhľadné, preto ich niektorí pestovatelia odstraňujú. Je…

16 minút ago

Pestovanie rastlín pri demencii, aký má skutočný vplyv na zdravie?

Pestovanie rastlín pri demencii sa javí ako účinná forma terapie a na ľudské zdravie má…

1 deň ago

Ficus ginseng: Ideálna izbová rastlina pre začiatočníkov

Očarujúci Ficus Ginseng – Ideálny bonsai pre začiatočníkov. Ak neveríte, presvedčte sa na vlastnej koži.…

2 dni ago

Sladké zemiaky zo záhrady: Ako sa darí pestovaniu batátov aj na Slovensku

Sladké zemiaky si rýchlo získavajú obľubu aj u nás. Nečudo. Majú množstvo výhod, ktoré sa oplatí…

3 dni ago

Ekologické hnojivá, prečo sú budúcnosťou záhradkárstva?

V súčasnosti rastie trend používať viac ekologické hnojivá. Sú rovnako účinné ako tie chemické? Poďme si…

4 dni ago

Ako sa starať o zamiokulkas: Kompletný sprievodca

Poradíme vám, ako sa starať o zamiokulkas. Táto nenáročná rastlina predsa len potrebuje niekoľko vecí,…

5 dní ago