Nikto z nás si neželá, aby jeho práca vyšla nazmar. Preto buďte pripravení na tieto najčastejšie chyby pri zaváraní a máme pre vás aj rady, ako ich odstrániť.
Hlavnou chybou je vniknutie vzduchu alebo vody do pohára na začiatku chladenia na vzduchu alebo vo vode. Príčinou je voľný uzáver, ktorý sa najmä pri preplnených pohároch nadvihuje. Preto má viečko fungovať tak, aby počas sterilizácie umožnil unikanie vzduchu, prípadne aj nálevu z pohára, ale pri chladení sa má viečko k otvoru pohára prisať a nedovoliť vniknutiu vzduchu a vody. Pokiaľ môžeme, urobíme na začiatku chladenia také zásahy, aby bol v tejto fáze uzáver hermetický. Sú to predovšetkým tieto zásahy:
Hlavnými príčinami tejto chyby sú:
Kvasenie začína spravidla do jedného mesiaca po výrobe kompótu, plesnivenie neskoršie. V obidvoch prípadoch sú kompóty nepoužiteľné a kvasiaci kompót sa môže pridať do kvasu určeného na výrobu ovocného destilátu ( slivovica a podobne).
Nezaliate plody v pohári alebo po otvorení kompótu začnú hnednúť vtedy, keď pri sterilizácii neboli dostatočne prehriate, takže nenastalo zničenie ich enzýmov. Hnednutie môže tiež spôsobiť prítomnosť kyslíka zo vzduchu, preto plody majú byť ponorené v náleve a z pohárov musí byť počas sterilizácie odstránený vzduch.
Hnednutie plodov sprevádza zmena chuti a vône, ako aj úbytok vitamínu C. Preto sa plody počas sterilizácie majú dostatočne prehriať na teplotu najmenej 70 °C, aby sa enzýmy zničili.
Mäkkú konzistenciu plodov spôsobuje najmä:
Tvrdú konzistenciu kompótu spôsobuje:
Túžite po exotickom nádychu vo vašej domácnosti alebo záhrade? Tu sú tipy, ako pestovať banánovník…
Predzvesťou bolestivej paradentózy býva práve krvácanie ďasien, ktoré spozorujeme najmä počas umývania zubov. Tu je…
Ako správne vybrať schody do podkrovia? Poradíme vám niekoľko tipov od odborníkov. (viac…)
Vedeli ste, že malé zázraky, ktoré predlžujú život môžete mať aj na svojom záhone alebo…
Anglická záhrada má svoje čaro. Ak uvažujete na vašom pozemku tento štýl záhrady, tu sú…
Tyčinkovec je pôvodom z Austrálie a aj keď u nás stále patrí medzi menej známe…